Nova pravila EU

Nepoželjan sadržaj morat će s weba nestati za sat vremena?

Europska unija priprema legislativu kojom bi društvene mreže obvezala na uklanjanje ekstremističkog sadržaja u roku od samo jednog sata od objave.
Sci-Tech / Internet | 21. 08. 2018. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinari uglednog britanskog Financial timesa doznali su kako se u Europskoj uniji upravo finalizira prijedlog legislative usmjerene prema uklanjanju ekstremističkog sadržaja s Interneta.

Primarne mete novoga zakona trebale bi biti društvene mreže, od kojih će se zahtijevati da sa svojih platformi uklone sav ekstremistički sadržaj – i to u najduže sat vremena od njegove objave.

Do sada je uklanjanje nasilnog i ekstremističkog sadržaja u kratkom roku bilo navedeno u preporukama Europske unije, no društvene mreže imale su slobodu u implementaciji.

Sada je Europski parlament načinio analizu njihovog ponašanja i, izgleda, odlučio ranije preporuke ipak pretočiti u nešto konkretnije zakonsko rješenje, javlja Bug.hr.

Prema riječima Povjerenika EK za sigurnost Juliana Kinga nova bi se regulativa trebala odnositi na sve web stranice, a ne isključivo na društvene mreže.

Do sada u vodstvu EU nisu primijetili dovoljan napredak u brzini uklanjanja nepoželjnog i opasnog sadržaja, kazao je King, pa su primorani na druge aktivnosti kojima će zaštititi svoje građane.

U slučaju da neka od kompanija propusti ukloniti sadržaj koji je policija označila kao onaj koji promiče nasilje i terorizam, uslijedit će, dakako, financijske kazne. Propisi koji bi ovu praksu regulirali na razini EU trebali bi biti dovršeni sljedećeg mjeseca.

 

Kopirati
Drag cursor here to close