SAD u problemima

Dvojica zaposlenika Twittera optužena za špijunažu, Facebook pod istragom u Kaliforniji

Dva bivša zaposlenika Twittera optužena za špijunažu Saudijske Arabije. Kalifornijske vlasti istovremeno su otkrile da već godinu i pol istražuju Facebook zbog skandala s odavanjem osobnih informacija o korisnicima.
Sci-Tech / Internet | 08. 11. 2019. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kalifornija tuži Facebook jer istražiteljima nije dostavio sve podatke u istrazi koja se vodi protiv te tvrtke. Već godinu i pol provjeravaju se sumnje je li Facebook kršio zakone, među ostalim varajući korisnike i lažno predstavljajući svoju sigurnosnu praksu.

To su ozbiljne sumnje ako uzmete u obzir osobne informacije koje svi dajemo Facebooku svaki dan. Facebook zna neke od najintimnijih detalja iz naših života, od našeg novog posla ili novog braka do smrti voljene osobe ili rođenja djeteta, rekao je Xavier Becerra, kalifornijski državni tužitelj, javlja Zimo.

Istraga je krenula početkom 2018. godine nakon skandala s tvrtkom Cambridge Analytica. Otkriveno je da je prikupila podatke desetaka milijuna korisnika Facebooka, a sve to bez njihova pristanka i koristila ih je u svrhe političkog oglašavanja. Protiv Facebooka se u čak 47 američkih saveznih država vode istrage. Savezna komisija za trgovinu izrekla je i kaznu od rekordnih pet milijardi dolara, ali to je manje od 10 posto Facebook-ovih prošlogodišnjih prihoda i financijski nije ugrozilo tvrtku.

Od optužbi za lošu zaštitu korisničkih podataka prisiljen se braniti i Twitter. Američko ministarstvo pravosuđa dvoje bivših djelatnika tvrtke tereti za špijunažu u korist Saudijske Arabije. Sumnja se da su prikupljali osobne podatke korisnika Twittera, uključujući kritičare saudijskih vlasti.

Iz Twittera su poručili: Shvaćamo nevjerojatne rizike s kojima su suočeni mnogi koji koriste Twitter kako bi podijelili svoje poglede sa svijetom i držali odgovornima one koji su na vlasti. Imamo sredstva za zaštitu njihove privatnosti i njihove mogućnosti da rade svoj vitalan posao.

Administracija američkog predsjednika Trumpa, unatoč ovim optužbama, skandalu s ubojstvom novinara Jamala Khashoggija te kritikama zbog stanja ljudskih prava održava dobre odnose sa Saudijskom Arabijom. Kritičari tvrde da je to zbog stotina milijardi dolara koje Rijad troši na kupnju američkog oružja.

Kopirati
Drag cursor here to close