Izvještaj GI-TOC-A

Djeca u nikada većoj opasnosti

Izvještaj pruža detaljne informacije o aktivnostima i odgovornostima različitih aktera koji rade na identifikaciji, prevenciji i suzbijanju eksploatacije djece na Zapadnom Balkanu.
Sci-Tech / Internet | 18. 05. 2021. u 19:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi izveštaj Globalne inicijative "Iskorišteni pred našim očima" procjenjuje različite oblike komercijalne seksualne eksploatacije djece i analizira mehanizme zaštite djece na Zapadnom Balkanu.

Djeca su u riziku od komercijalne seksualne eksploatacije na Zapadnom Balkanu, zaključak je novog izvještaja Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

To podrazumijeva i eksploataciju uz pomoć novih informacijskih tehnologija, uključujući stvaranje i distribuciju materijala za seksualno zlostavljanje djece na Internetu.

"Iskorišteni pred našim očima: Procjena komercijalnog seksualnog iskorištavanja djece i odgovora za zaštitu djece na Zapadnom Balkanu", prvi je izvještaj ove vrste koji se fokusira na spomenuti problem u regiji.

Slučajevi ostaju ne prijavljeni 

Izvještaj pruža detaljne informacije o aktivnostima i odgovornostima različitih aktera koji rade na identifikaciji, prevenciji i suzbijanju eksploatacije djece na Zapadnom Balkanu.

Izvještaj je zasnovan na analizama civilnog društva i stručnjaka za borbu protiv trgovine ljudima, zaštite djece i informacionih tehnologija.

Iako izvještaj rasvjetljava ovaj skriveni problem, istovremeno ističe kako "nedostatak ažurnih i razvrstanih podataka, kao i tendenciju da se slučajevi seksualne eksploatacije ne prijavljuju, vjerojatno čini podatke i brojeve iznesene u izvještaju značajno manjim od prave vrijednosti", kaže Livia Wagner, jedna od autorica izvještaja.

Čak i prije pandemije Covida-19 došlo je do povećanja broja slučajeva eksploatacije u regiji putem društvenih mreža ili aplikacija za komuniciranje, prenosi Klix.ba

"Eksploatacija putem novih tehnologija često slijedi sličan ciklus kao i u običnom životu, počevši od uspostavljanja odnosa povjerenja preko sekstiranja do iznuđivanja i/ili seksualnog zlostavljanja uživo i dijeljenja materijala gdje su djeca seksualno zlostavljana”, objašnjava Thi Hoang, jedna od autorica izveštaja.

Slaba zaštita 

U izvještaju se zaključuje kako sadašnje slabosti sustava zaštite djece, ograničeni institucionalni kapacitet, nedostatak specijalizacije, angažiranja civilnog društva i niska svijest o problemu u privatnom sektoru čini Zapadni Balkan ranjivim na komercijalnu seksualnu eksploataciju djece.

"Iako su nacionalni pravni okviri generalno u skladu s međunarodnim standardima, ne postoji efikasan pristup strana da se fenomen riješi na holistički način”, podvlači Kristina Amerhauser, jedna od autorica izveštaja.

"Na raspolaganju nema dovoljno resursa za suzbijanje i smanjenje ranjivosti djece na seksualno iskorištavanje na adekvatan način u cijeloj regiji", ističe Amerhauser.

"Očita je potreba za većim razumijevanjem ljudi i boljim institucionalnim kapacitetima u regiji za suočavanje s problemom eksploatacije djece”, naglašava Rugerro Scaturro, jedan od autora izvještaja.

"To podrazumijeva konkretne nacionalne akcije, ali i zajednički regionalni pristup zasnovan na razmjeni dobrih praksi i informacija. Organima za provođenje zakona su potrebne vještine i alati kako bi omeli ovu digitalnu opasnost”, zaključuje autor.

Izvještaj pruža iscrpne preporuke podijeljene po zemljama i grupama zainteresiranih strana.

Također je i dostupan praktični vodič za pravnike koji pruža uvid u nacionalne i međunarodne pravne okvire koji reguliraju komercijalnu seksualnu eksploataciju, ali i obrazlaže trenutne pravne praznine koje zahtijevaju harmonizaciju na nacionalnom i regionalnom nivou.

Kopirati
Drag cursor here to close