Back/forward cache

Chrome bi mogao značajno ubrzati otvaranje nedavno posjećenih stranica

Opcija nazvana "back/forward cache" u privremenu bi memoriju spremala stranice na koje se korisnik može vratiti tipkom "back".
Sci-Tech / Internet | 27. 02. 2019. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Developeri koji rade na razvoju Googleovog preglednika Chrome trenutačno eksperimentiraju s opcijom "back/forward cache".

Ona bi trebala u privremenu memoriju pohranjivati sadržaj web stranica koje korisnik posjećuje, a na koje se može vratiti jednim klikom na tipku "back". Implementacija keširanja nedavno posjećenih stranica omogućila bi njihovo vrlo brzo učitavanje iz memorije ako korisnik zaista klikne "back", umjesto da se te stranice ponovno učitavaju s poslužitelja, piše Bug.hr.

Ovu mogućnost već neko vrijeme nude Firefox i Safari, a Google će je možda razviti do kraja ove godine i u Chrome ugraditi nekad tijekom 2020. Zašto će im trebati toliko dugo, pitate se?

Inženjer Addy Osmani, koji je objavio kako izgleda prvi prototip ove funkcije, pojašnjava da je za njezinu implementaciju potrebno intervenirati u samu arhitekturu Chromea, te osigurati da stranice, iako zadržane u memoriji, dok nisu aktivne prestanu izvršavati JavaScript naredbe – a sve u cilju maksimalne sigurnosti korisnika.

Rješenje koje postoji u WebKitu developeri Chromea ne žele koristiti zbog problema s kompatibilnošću, pa će radije prionuti na izradu vlastitog naprijed-natrag cachea, piše Bug.hr.

Navigacija kroz web stranice po principu naprijed-natrag zaslužna je za oko 10% stranica posjećenih kroz Chrome na desktop računalima i čak za 19% surfanja na Androidu. Stoga bi ispravna implementacija ovog rješenja ubrzala iskustvo korištenja u velikom broju slučajeva. No, neminovno bi dovela i do većeg zauzeća radne memorije, koje je ionako Chromeu bolna točka.

Kopirati
Drag cursor here to close