Cyber sigurnost

BiH mora donijeti set zakona i mjera koji će obranu od kibernetičkih napada učiniti efikasnijom

U Sarajevu je u utorak počeo 10. strateški vojno-politički seminar o temi "Cyber sigurnost''
Sci-Tech / Internet | 17. 10. 2017. u 13:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kibernetička sigurnost postala je važna komponenta nacionalne sigurnosti što, između ostalog, podrazumijeva poduzimanje konkretnih institucionalnih i zakonodavnih koraka i drugih sustavnih mjera za efikasno otklanjanje sve prisutnijih prijetnji na tom planu.

Istaknuto je to u utorak povodom otvaranja Desetog strateškog vojno-političkog seminara o temi "Cyber sigurnost'', koji je počeo u Sarajevu u organizaciji Ministarstva obrane BiH, Misije OSCE-a u BiH i Veleposlanstva SR Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Sudionici dvodnevnog skupa razmatraju modalitete uspostave sigurnih računalnih mreža, ''otpornih'' na prijetnje iz cyber domena, s fokusom na jačanje ukupnih kapaciteta na tom planu.

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč istaknuo je u izjavi za medije da su OSBiH uz potporu Ministarstva obrane BiH prepoznale važnost kibertnetičke/cyber sigurnosti kao dijela nacionalne sigurnosti.

Podcrtao je spremnost OSBiH da se maksimalno angažiraju na stvaranju sigurnog okruženja, uključujući razvoj i zaštitu računalnih sustava i mreža, odnosno pohranjenih informacija.

Održavanje seminara, koji je u glavnom gradu BiH okupio oko sto sudionika, pozdravio je šef Sekcije za politiku i planiranje pri Misiji OSCE-a u BiH Joeri Maas, ocijenivši da je tema cyber sigurnosti od ogromnog značaja, s obzirom na to da sa sve raširenijom upotrebom novih tehnologija raste i rizik od zloupotreba u toj sferi.

''Zbog takvih prijetnji opasnosti su izloženi - ključna infrastruktura, relevantne informacije, pa i sami ljudi'', kazao je Maas, naglašavajući odlučnost OSCE-ove misije i drugih međunarodnih partnera u pružanju potpore Bosni i Hercegovini na planu jačanja cyber sigurnosti.

Na značaj efikasnog djelovanja u tom kontekstu ukazao je i vojni ataše SR Njemačke u BiH Martin Herrmann, naglašavajući da su prijetnje u cyber prostoru danas bitno izmijenjene te da terorističke organizacije i druge nasilne skupine, pa i pojedinci mogu iskoristiti određene programe i napasti institucije.

Podcrtao je da BiH mora donijeti određeni set zakona i mjera koji će obranu od kibernetičkih napada učiniti efikasnijom, a što korespondira sa strategijama NATO-a i Europske unije.

Pored dužnosnika/djelatnika Ministarstva obrane BiH, OSBiH i Ministarstva sigurnosti BiH, u radu seminara o cyber sigurnosti sudjeluju predstavnici Misije OSCE-a u BiH, Stožera NATO-a u Sarajevu, EUFOR-a, predstavnici veleposlanstava Sjedinjenih Američkih Država u BiH (ODC) i Savezne Republike Njemačke, kao i predstavnici Republike Hrvatske i Republike Srbije te vojni atašei zemalja čiji predstavnici sudjeluju u realizaciji ovog skupa.

Kopirati
Drag cursor here to close