Predizborna kampanja

Pazite šta pišete: Baniraju se korisnici zbog govora mržnje u komentarima

U prvih 25 dana Kampanje na sedam Internet portala registrirano je 838 komentara sa sadržajima govora mržnje, izdano 612 upozorenja, trajno banirano 125 korisnika, a 140 na određeni vremenski period.
Sci-Tech / Internet | 13. 09. 2018. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za tisak, samoregulacijsko tijelo za tiskane i online medije u BiH, u suradnji sa Institutom za izvještavanje o ratu i miru - IWPR i Media Content Management - MCM, organizira Press-konferenciju na kojoj će biti predstavljena kampanja - „STOP! Govor mržnje 2018“.

Podršku Kampanji daju Međunarodna organizacija za migracije - IOM i USAID.

Kampanja traje od 17. kolovoza do 18. studenog 2018. U Kampanju je aktivno uključeno sedam online medija: klix.ba, nezavisne.com, oslobodjenje.ba, radiosarajevo.ba, SportSport.ba, dnevnik.ba i vijesti.ba.

Cilj projekta je zaštita slobode govora i slobode izražavanja, metodom praćenja i sprječavanja širenja govora mržnje u komentarima posjetitelja. To je jedan od velikih problema sa kojim se susreću online mediji u BiH. Također je jedan od ciljeva i edukacija posjetitelja online medija da sloboda izražavanja i sloboda govora ne podrazumijeva i slobodu širenja govora mržnje, huškanja ili upućivanja prijetnji, što su kaznena djela.

Uz punu podršku urednika odabranih online medija, monitori Vijeća za tisak u BiH prate komentare posjetitelja portala, postavljajući znak ''Stop! Govor mržnje'' ispod komentara sa sadržajima prepoznatim kao huškački govor, govor mržnje ili prijetnje, uz opomenu da je govor mržnje  krivično djelo, a ne sloboda govora i da osobe koje šire govor mržnje ili upućuju prijetnje mogu biti krivično gonjene i tužene u skladu sa Krivičnim zakonima u BiH. Drastični sadržaji sa govorom mržnje se odmah uklanjaju, a postavljači takvih komentara se banuju na određeni vremenski period ili trajno. U nekim slučajevima te osobe će biti prijavljene policiji.

Ukupan broj komentarasa neprimjerenim sadržajima, za vremenski period od 17.08. - 10.09.2018. iznosi 838, a ukupni broj izdatih upozorenjaje612, trajno je banovano 125 korisnika, a 140 na određeni vremenski period.

Uspoređujući rezultate prve Kampanje rađene u predizbornom periodu 2014. u kojoj su praćeni komentari na 42 Internet portala, već u ovoj početnoj fazi ovogodišnje Kampanje na samo 7 portala uočeno je da su broj i brutalnost govora mržnje koje građani ispoljavaju u prostoru koji im je dat za slobodno izražavanje, dramatično porasli. Ono što nije ranije bilo uočeno sada se pojavljuje u velikom broju, a to su prijetnje upućene novinarima i ženama, u ovom periodu izrečeno je čak 57 takvih prijetnji.


Kopirati
Drag cursor here to close