Završili na sudu

Apple se žali da aplikacija Prepear koristi logotip presličan njihovom

Kompanija čiji je zaštitni znak jabuka pokrenula je sudski postupak protiv kompanije čiji je zaštitni znak kruška, jer, navodno, jedan drugome previše sliče i šteti njihovoj snazi branda.
Sci-Tech / Internet | 11. 08. 2020. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malena američka kompanija Super Healthy Kids pokrenula je prije pet godina aplikaciju Prepear koja služi za razmjenu recepata. U svojem nazivu koriste se igrom engleskih riječi "prepare" (pripremiti npr. jelo) te "pear" (kruška), a za logotip su uzeli piktogram kruške s jednim listom.

Ovo potonje nije dobro sjelo izvjesnoj kompaniji čiji je znak – jabuka s jednim listom. Sasvim slučajno riječ je o najbogatijoj kompaniji na svijetu koja je vlasnik i najvrjednijeg svjetskog branda, i tu maleni igrač dolazi u probleme, prenosi Bug.

Apple je, naime, pokrenuo službenu sudsku žalbu protiv Prepeara u kojoj na čak 352 stranice pojašnjavaju snagu, vrijednost i prepoznatljivost svoje marke, a koju maleni startup sa znakom kruške očito prilično snažno pogađa.

Kruške i jabuke

Njihova se argumentacija svodi na to da je minimalistički znak kruške s jednim listom nagnutim u stranu previše sličan Appleovoj prepoznatljivoj jabuci. Samim time, kažu Appleovi odvjetnici, Prepearov znak mogao bi kupce dovesti u zabludu.

Oni koji bi, recimo to tako, "pomiješali kruške i jabuke", mogli bi pomisliti da je Apple nekako povezan s ovom aplikacijom za recepte, a to se nikako ne bi trebalo dogoditi.

Čeka se odobrenje registracije

Apple, naime, ima nekoliko vlastitih aplikacija koje se bave zdravljem, ishranom i općenito zdravstvenom dobrobiti, logično je da bi mogao djelovati i na području digitalnih recepata, a korisnici bi, vidjevši krušku, mogli pomisliti da je ovdje riječ o njihovoj aplikaciji.

Iz tog razloga Apple traži da se Prepearu ne odobri registriranje zaštićenog znaka marke s logotipom kruške, koja navodno previše sliči njihovoj jabuci.

Vlasnici Prepeara na Instagramu su objavili kako je ovo velik udarac na njihov mali biznis, smatraju da Apple iskorištava svoju poziciju moći, te su pokrenuli i peticiju u kojoj traže podršku za svoju stvar – zaustavljanje bizarnog i preskupog pravnog procesa koji si ne mogu priuštiti. Istodobno žele poslati i poruku tehnološkim i drugim poslovnim gigantima da napadi (odnosno kako su rekli, bullying) prema malim kompanijama ima svoje posljedice.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 

Dear Instagram Friends- I NEED YOUR HELP! I know there are a lot of heavy things going on in the world right now, and this is nothing in comparison, but I need your help in a situation that is affecting me, my family, and my coworkers. Please help! Many of you know that I started a business called Prepear almost 5 years ago. It is an app that you can store all your recipes in one place, plan your meals, make grocery lists, and get your groceries delivered all in one place. Recently @apple yes, The trillion dollar Apple, has decided to oppose and go after our small business’ trademark saying our pear logo is too close to their apple logo and supposedly hurts their brand? This is a big blow to us at Prepear. To fight this it will cost tens of thousands of dollars. The CRAZY thing is that Apple has done this to dozens of other other small business fruit logo companies, and many have chosen to abandon their logo, or close doors. While the rest of the world is going out of their way to help small businesses during this pandemic, Apple has chosen to go after our small business. I’m not trying to get anyone to stop using or buying Apple products. I feel a moral obligation to take a stand against Apple's aggressive legal action against small businesses and fight for the right to keep our logo. We are defending ourselves against Apple not only to keep our logo, but to send a message to big tech companies that bullying small businesses has consequences. HOW YOU CAN HELP: 1 Sign the petition (link in my bio or in my stories) 2 Share that same link on Facebook, Instagram, Twitter, etc. http://chng.it/QPd2mRYW #savethepearfromapple

Objavu dijeli Healthy Kids Recipes•Routines (@superhealthykids)

Kopirati
Drag cursor here to close