Uz notifikacije

Apple i Google omogućit će praćenje širenja zaraze COVID-19 i bez posebnih aplikacija

Softverski odjeli ovih kompanija, zaduženi za mobilne operacijske sustave, u iOS i Android će izravno ugraditi mogućnost dobivanja notifikacija o kontaktu sa zaraženim osobama.
Sci-Tech / Internet | 01. 09. 2020. u 18:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi se među stanovništvom moglo pratiti širenje zaraze, Apple i Google su u svibnju aktivirali novi API koji razmjenjuje ključeve među mobitelima koji se nađu jedan drugome u blizini.

Takve ključeve prikupljaju aplikacije za praćenje kontakata, primjerice hrvatska verzija Stop Covid-19, i imaju svrhu obavijestiti ljude u slučaju da su u kritično vrijeme bili u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom.

Sada Google i Apple već rade na novoj fazi implementacije ovog rješenja, u kojoj više neće biti nužno preuzeti mobilnu aplikaciju, kakvu ima već nekoliko zemalja, da bi se obavijesti o potencijalno zaraznom kontaktu pojavile na ekranu mobitela. iOS i Android trebali bi uskoro dobiti tu funkcionalnost implementiranu na razini OS-a, javlja Bug.

Drugim riječima, svi korisnici ažuriranih Androida i iOS-a na najnovijim verzijama uskoro će moći uključiti praćenje kontakata i potom dobiti obavijest ako sustav "primijeti" da su bili u bliskom kontaktu s osobom koja je u međuvremenu dobila pozitivan test na COVID-19.

To bi trebalo pospješiti praćenje širenja zaraze i pridonijeti javnom zdravstvu. Nadogradnje se očekuju u javnoj distribuciji nekad tijekom naredna dva tjedna (iOS 13.7 u beta izvedbi već ima ovu funkciju).

Specijalizirane mobilne aplikacije za praćenje širenja zaraze, kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama, i dalje će biti potrebne.

U njih će zaražene osobe i dalje, uz posebni identifikator dobiven prilikom testiranja, mogle unijeti podatak o tome da su dobile pozitivan nalaz, kako bi ih sustav označio kao zaražene i svim njihovim nedavnim kontaktima o tome poslao notifikaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close