Dark mode

Aplikacije prelaze na tamnu stranu

Google navodno priprema i Android za prelazak na tamnu stranu.
Sci-Tech / Internet | 11. 03. 2019. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve više omiljenih mobilnih aplikacija prelazi na tamnu stranu. Točnije, uvode opciju "dark mode" ili mračne verzije koje zbog kontrasta još više olakšavaju njihovo korištenje, ali i štede bateriju mobilnog telefona.

Iako su korisnici iOS-a i Androida već ranije mogli, igrajući se u postavkama svojih uređaja, uključiti inverziju boja te tako najsvjetlije teme pretvoriti u najtamnije, to nije uvijek bilo najsretnije rješenje. Boje su bile čudne, fotografije su postale neprepoznatljive, a ovisno o verziji operativnog sustava koji ste imali na uređaju, možda čak ni niste mogli u potpunosti uživati u takvom, priručnom rješenju, piše Zimo.co.

No, s novim verzijama operativnih sustava, uvedene su i opcije poput "Digital balance" koje su korisnicima omogućile da uključe "sivilo" ekrana i tako lakše koriste uređaj tijekom večernjih i noćnih sati. Brojni su korisnici tu mogućnost iskoristili i za rad tijekom dana.

Čak je i Google priznao da, ako na pametnom telefonu koristite tamnu temu, možete produljiti trajanje baterije.

Prednosti tamne ili noćne verzije prepoznale su i brojne aplikacije, pogotovo one za dopisivanje pa tako u posljednje vrijeme i one uvode tu opciju. Glavna je prednost te "tamne verzije" što fotografije, gifovi i emotikoni ostaju "normalni" dok je pozadina u prozorima za dopisivanje tamna.

Korisnici već sad mogu prebaciti svoj Facebook Messenger na tamnu stranu i uživati u dopisivanju s tamnom pozadinom.

Istim su smjerom krenuli i u Viberu, ali i u popularnoj aplikaciji za kolaboraciju i dopisivanje na radnom mjestu - Slack, piše Zimo.co.

I dok je za aktivaciju u Viberu dovoljno ažurirati aplikaciju o odabrati "dark mode" u postavkama, za Slack će korisnici morati još malo pričekati. Ili se pridružiti beta testerima - odabrati opciju "Join Beta", upisati svoju e-mail adresu i potom ažurirati aplikaciju.

Još jedna aplikacija priprema prelazak na tamnu stranu - Google Chrome. Iz Googlea su najavili kako već rade na tamnoj verziji svog preglednika, ali i da bi ta mogućnost korisnicima mogla postati dostupna za koji mjesec.

Osim toga, Google navodno priprema i Android za prelazak na tamnu stranu. To bi mnogim korisnicima, pogotovo onima koji provode mnogo vremena na pametnom telefonu ili imaju problema s vidom, uvelike olakšalo korištenje. A i činjenica da štedi bateriju nije na odmet, piše Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close