ShakeAlertLA

Aplikacija koja bi mogla spasiti milijune života

Autori aplikacije priznaju da upozorenje na početku vjerojatno neće doći dovoljno rano, no s vremenom će prilagođavati aplikaciju i upozorenja ne bi li ona bila što točnija i što ranija.
Sci-Tech / Internet | 08. 01. 2019. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među milijunima aplikacija koje su na raspolaganju korisnicima pametnih telefona, povremeno se nađe i neka koja bi mogla spasiti živote.

Jedna je od njih ShakeAlertLA, aplikacija koju je izdao grad Los Angeles kako bi svoje stanovnike upozorio na moguće katastrofalne potrese.

Naime, Los Angeles se nalazi na prilično trusnom području, na kojem potresi nisu ništa neobično. No, zbog blizine rasjeda San Andreas, koji se pruža uz obalu Kalifornije, znanstvenici upozoravaju na opasnost od snažnih potresa koji bi mogli imati katastrofalne posljedice.

Aplikacija ShakeAlertLA oslanja se na podatke Američkog ureda za geološka istraživanja (USGS) koji bilježi potrese diljem svijeta. No, aplikaciju posebnom čini mogućnost da korisnika upozori na potres i do 90 sekundi prije no što se on dogodi, piše Zimo.co.

Nova tehnologija koju je USGS razvio, u kombinaciji s posebno razvijenim algoritmom, trebala bi upozoravati građane Los Angelesa, ali još nije u potpunosti testirana.

Ne znamo koliko će brzo i učinkovito ShakeAlertLA donijeti poruku velikom broju ljudi, priznao je direktor Berkeleyeva seizmološkog laboratorija Richard Allen za Business Insider.

Autori aplikacije priznaju da upozorenje na početku vjerojatno neće doći dovoljno rano, no s vremenom će prilagođavati aplikaciju i upozorenja ne bi li ona bila što točnija i što ranija.

Upravo kako bi upozorenja bila što točnija, aplikacija će ih slati samo u slučaju potresa jačeg od pet stupnjeva. Kako se takvih potresa na području Los Angelesa zabilježi nekoliko svake godine, iz grada Los Angelesa nadaju se da će se korisnici priviknuti na aplikaciju i njezina upozorenja prije no što se dogodi neki jači i opasniji potres, piše Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close