Opasnost za sigurnost

Amerika bi mogla zabraniti TikTok

Kineska društvena mreža predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost, procijenili su u Trumpovoj administraciji, i sada, nakon što je to učinila Indija, i sami razmatraju da ga zabrane
Sci-Tech / Internet | 08. 07. 2020. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajem prošlog mjeseca, 29. lipnja, Indija je donijela odluku o zabrani ukupno 59 kineskih mobilnih aplikacija na svojem tržištu.

Taj je potez bio motiviran prije svega zaoštravanjem političkih odnosa među tim zemljama i sukobima njihovih vojnika, a kao kolateralna se žrtva među zabranjenim aplikacijama našao i globalno popularni TikTok. Indijske su vlasti pojasnile kako je TikTok, zajedno s ostalim zabranjenim aplikacijama, predstavljao "prijetnju suverenitetu i integritetu Indije, obrani zemlje, sigurnosti i javnom redu i miru".

Od tada je TikTok izgubio jedno od svojih najvećih tržišta, na kojem je od oglasa ove godine trebao prihodovati oko milijardu dolara.

No, problemima za kinesku društvenu mrežu tu nije kraj. Američki državni tajnik Mike Pompeo jučer je u intervjuu za Fox News izjavio kako i SAD vrlo ozbiljno uzimaju "sigurnosne prijetnje" koje im predstavlja kineski TikTok, javlja Bug.

Usporedio je tu situaciju s onom oko Huaweija, u kojoj su vlasti SAD-a procijenile da je ova kompanija prijetnja nacionalnoj sigurnosti jer pod kontrolom može imati velik broj infrastrukturno bitnih mrežnih uređaja.

Kad je riječ o TikToku, Trumpova administracija ističe kako bi sigurnost SAD-a i njegovih građana mogla biti ugrožena zbog načina korištenja privatnih podataka. Kineski zakoni, naime, aplikacije poput ove obvezuju na suradnju s obavještajnim agencijama i vlastima, što je samo drugi izraz za mogućnost praćenja podataka o državljanima drugih zemalja.

Eventualna zabrana TikToka koju Pompeo ne isključuje samo bi dodatno zaoštrila trgovinski rat SAD-a i Kine. TikTok je prošloga mjeseca zabranjen za korištenje, primjerice, u američkoj mornarici. Kao razlog zabrane i tu je istaknuta privatnost podataka, iako TikTok tvrdi da svoje podatke ne sprema na servere u Kini.

Zabrinutost za privatne podatke javno je iskazana i u Australiji, gdje TikTok ima oko 1,6 milijuna korisnika.

U tamošnjem parlamentu također su se pojavili pozivi da se aplikacija zabrani jer "predstavlja samo alat za prikupljanje podataka skriven u društvenu mrežu".

TikTok je, pak, svojevoljno odlučio ugasiti svoje usluge u Hong Kongu. Razlog za to je novi kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti koji se odnosi i na ovaj teritorij, inače djelomično neovisan od Kine.

Pekinški startup ByteDance, koji stoji iza TikToka, svoju odluku nije detaljno obrazložio, ali se pretpostavlja da im je neprihvatljivo poštivati zahtjeve kineskih cenzora za kontrolom sadržaja i dostavom podataka o korisnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close