Preliminarno ispitivanje

Amazon pod povećalom EU zbog svoje online trgovine

EU trenutno provodi preliminarno ispitivanje, nakon čega bi se otvorila i službena istraga koja bi Amazon mogla skupo stajati.
Sci-Tech / Internet | 21. 09. 2018. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija istražuje aktivnosti online trgovine, ali i tržišta Amazona izražavajući zabrinutost da bi tvrtka zbog svoje dvostruke uloga mogla nepravedno konkurirati na tržištu, objavila je visoka europski povjerenica.

Amazon svoje proizvode prodaje neposredno, ali pruža svoju platformu i sitnim trgovcima da prodaju svoje vlastite proizvode. Komisiju zabrinjava način na koji tvrtka Amazon koristeći podatke malih kompanija, određuje posljednje trendove i kupovne predloške.

Nismo još došli do zaključaka, ali radimo na tome da službeno otvorimo slučaj kako bi dobili uvid u širu sliku, rekla je Margrethe Vestager, povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje novinarima u Bruxellesu.

Kao dio preliminarne istrage, Komisija je poslala upite tržišnim sudionicima, dodala je Vestager.

Amazon je već došao u središte pozornosti zbog sporazuma o povlaštenom oporezivanju s Luxembourgom. U listopadu je Komisija naredila da ovaj online maloprodajni gigant mora platiti oko 250 milijuna eura.

Prikupljeno je više od 280 milijuna eura, uključujući kamate, rekla je Vestager u srijedu.

Amazon se žalio na odluku prije Europskog suda pravde. Ako dobije tužbu, novac će mu biti vraćen.

Kopirati
Drag cursor here to close