Tužba u zraku

Amazon optužen da krši antitrustovski zakon i tako održava visoke cijene e-knjiga

Amazon je suočen s tužbom u kojoj se navodi da zajedno s najjačim izdavačima kontrolirano onemogućava tržišno nadmetanje konkurentskim trgovinama što mu omogućava održavanje visokih cijena e-knjiga.
Sci-Tech / Internet | 19. 01. 2021. u 16:34

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amazon se suočava s tužbom u kojoj se navodi da je sporazum između tvrtke i pet izdavača, rezultirao većim cijenama e-knjiga, prenosi The Wall Street Journal.

Odvjetnička je tvrtka Hagens Bermen podnijela tužbu okružnom sudu u New Yorku. U tužbi se navodi da izdavači knjiga HarperCollins Publishers, Hachette Book Group, Penguin Random House, Simon & Schuster i Macmillan, plaćaju prevelike provizije i ostale troškove Amazonu, što rezultira povećanom maloprodajnom cijenom e-knjiga na Amazonovoj platformi Kindle.

Prema tužbi, cijena koju Amazon navodi je cijena koju izdavači, neovisno o proviziji i drugim troškovima, naplaćuju i drugim trgovcima. Na taj se način sprječavaju drugi prodavači da nude e-knjiga po nižim cijenama, javlja Bug.

U tužbi se također navodi da pet navedenih izdavača izdaje 80 posto prodanih knjiga u cijelim Sjedinjenim Američkim Državama, te se tvrdi da ovakva politika Amazona krši antitrustovski zakon.

Slična je tužba podnešena i 2012. godine. kada je Ministarstvo pravosuđa optužilo Apple za udruživanje s velikim izdavačima knjiga u svrhu nadmetanja s Amazonom. Kako bi se Apple uspio nadmetati, povećali su cijene e-knjiga iznad cijene od 9,99 dolara koju Amazon preferira.

Apple je na sudu izgubio i vratili su čak 400 milijuna dolara korisnicima koji su kupili e-knjige preko Apple Books platforme. Apple je bez obzira, porekao bilo kakvu nepravdu u određivanju cijena e-knjiga, prenosi The Verge.

Podsjećamo da prema stranici Statista, čak 90,5 milijuna Amerikanaca posjeduje uređaj za čitanje e-knjiga, odnosno e-čitač.

Najšire korišteni e-čitač je Amazonov Kindle koji, uparen s ostalim uslugama koje nudi Kindle, donosi značajan godišnji prihod tvrtki Amazon.

Kopirati
Drag cursor here to close