Predviđanja stručnjaka

Amazon bi mogao kupiti Snapchat za 8 do 10 milijardi dolara

Scott Galloway pokazao se kao odličan prognozer kada je u pitanju Amazon i akvizicije ove kompanije, a sada predviđa da bi ova kompanija mogla kupiti Snap.
Sci-Tech / Internet | 02. 10. 2018. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snap i Amazon nedavno su najavili zanimljivu suradnju kroz opciju vizualnog pretraživanja putem Snapchata koja će omogućiti da se, prepoznavanjem proizvoda direktno iz kamere ove mreže ili skeniranjem barkoda, automatski otvori stranica na Amazonu putem koje će se moći kupiti ti proizvodi. Iz Snapa kažu kako je ovo iznimno jednostavna opcija za korištenje koja je trenutno u testnoj fazi i namjeravaju je postupno uvesti svim korisnicima.

Ova bi suradnja mogla biti samo prvi korak prema nečem puno većem – Amazonovom preuzimanju Snapa. Tako bar razmišlja profesora sa sveučilišta u New Yorku, poznati govornik i poduzetnik Scott Galloway koji je u razgovoru s tehnološkom novinarkom Karom Swisher, među inim, govorio o budućnosti Snapa, piše Zimo.co.

On smatra kako Snapu "treba nešto", neka promjena, neki novitet jer u suprotnom im se ne piše dobro – iako je cijena dionice u padu, Snap i dalje vrijedi oko 13 milijardi dolara, no s daljnjim padom cijene dionica ova bi kompanija mogla postati zanimljiva velikim igračima koji će biti spremni platiti 8-10 milijardi dolara za nju.

Galloway ne govori o nekoj dalekoj budućnosti, već smatra da već krajem sljedeće godine Snap kao samostalna kompanija više neće postojati, a kao glavnog kandidata za kupovinu smatra Amazon. Naime, jako je malo kompanija na svijetu koje bi mogle i koje su spremne platiti 10 milijardi dolara za gubitaša poput Snapa – on govori o kompanijama poput Applea, Facebooka, Googlea i Amazona, no isključio je mogućnost da bi Cook ili Zuckerberg bili spremni na ovaj veliki potez.

Što se Googlea tiče, ova kompanija nema baš uspješnu povijest s društvenim mrežama, dok je Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i osnivač i šef Amazona upravo tip osobe s kojom bi rado radio izvršni direktor Snapa Evan Spiegel.

Također, Snapchat koristi puno mladih ljudi koji su spremni na iracionalnu kupovinu i potrošnju novca, a kako Amazon najviše zarađuje od e-trgovine, jasno je zašto bi preuzimanje Snapa imalo smisla. Također, podsjeća kako je bivši potpredsjednik financija Amazona sada izvršni financijski direktor Snapa, što je također zanimljiva poveznica između ovih kompanija i nije zanemariv podatak ako zaista postoji mogućnost akvizicije, piše Zimo.co.

Bit će zanimljivo pratiti događanja sa Snapom i Amazonom, a Kara Swisher podsjetila je kako je Galloway u prošlosti na njenom podacastu predvidio Amazonovo preuzimanje kompanije Whole Foods – to se predviđanje pokazalo točnim te je prošle godine Bezosova kompanija ovu akviziciju platila skoro 14 milijardi dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close