Blokada kanala

Sve zbog Covida: Rusija uzvraća blokadom YouTubea?

Rusija je zaprijetila u srijedu da će blokirati platformu YouTube kompanije Alphabet Inc. nakon što su uklonjeni RT-ovi kanali na njemačkom jeziku i saopćeno je da razmatraju uzvratne mjere.
Sci-Tech / Internet | 29. 09. 2021. u 10:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je zaprijetila u srijedu da će blokirati platformu YouTube kompanije Alphabet Inc. nakon što su uklonjeni RT-ovi kanali na njemačkom jeziku i saopćeno je da razmatraju uzvratne mjere.

YouTube je u utorak priopćio da su RT-ovi kanali prekršili politiku dezinformacija vezanih za COVID-19, što je potez koje je rusko ministarstvo vanjskih poslova opisalo kao "informativnu agresiju bez presedana". 

Ruski državni regulator za komunikacije Roskomnadzor priopćio je da je pisao Googleu i zatražio da se ukinu ograničenja. Rečeno je da bi Rusija mogla nastojati djelomično ili potpuno ograničiti pristup YouTubeu ako to ne učini.

Foto: Tetyana Lokot

Alphabet je u srijedu odbio dati komentar, prenosi Reuters.

Iz Kremlja poručuju da će možda morati prisiliti YouTube da se pridržavaju ruskih zakona, navodeći da bi mogla postojati nulta tolerancija za kršenja.

''Naravno da postoje znakovi da su zakoni Ruske Federacije prekršeni, prilično očigledno kršeni, jer to naravno uključuje cenzuru i ometanje širenja informacija putem medija'', rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da se ruskim vlastima obratilo s "prijedlogom da se poduzmu uzvratne mjere protiv usluge hostinga YouTube i njemačkih medija".

Kopirati
Drag cursor here to close