Istraživački rad

Google mijenja algoritam: Prioritet autorske vijesti

Google vijesti su do sada na sam vrh izbacivale sve one nedavne, od kojih korisnike većina nije ni zanimala
Sci-Tech / Internet | 16. 09. 2019. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najpopularniji pretraživač interneta - Google, promijenio je svoj algoritam pretrage, zbog čega će uskoro u vrhu rezultata pretrage naglasak staviti na originalno izvještavanje. To znači da nam ubuduće, kada otvorimo Google/Vijesti, na prvim pozicijama neće više biti one 'klikabilne' i popularne vijesti, već originalne vijesti nastale istraživačkim novinarskim radom.

"U današnjem ubrzanom svijetu vijesti, originalno izvještavanje o nekoj temi ne ostaje dugo na vrhu", napisao je na svom blogu potpredsjednik Googlea za vijesti Richard Gingras. Kompanija će izdati i nove smjernice za svoje ocjenjivače - više od deset tisuća ljudi koji ocjenjuju rad pretraživača.

"Da bi validirali naše algoritme i pomogli našem sistemu da shvati autoritet pojedinih stranica, imamo više od deset tisuća ocjenjivača iz čitavog svijeta koji procjenjuju naš rad. Njihova povratna informacija ne mijenja rang listu posebnih rezultata koje ocjenjuju. Umjesto toga, njihove povratne informacije se koriste za evaluaciju i poboljšanje algoritma na način koji je primjenljiv na sve rezultate", dodaje Gingras.

Google vijesti su do sada na sam vrh izbacivale sve one nedavne, od kojih korisnike većina nije ni zanimala, prenosi B92.

"Davanjem boljeg pristupa originalnom novinarstvu za sve vrste priča - od filma, sporta, glazbe i svijeta poznatih, pa sve do ozbiljnog novinarstva iza pokreta #MeToo, krize sa opijatima i 'Panamskih papira' (Panama Papers), to će pomoći ljudima da budu bolje informirani o vijestima koje im nešto znače", zaključio je Gingras.

Kopirati
Drag cursor here to close