Uvjeti korištenja

Google će od 31. ožujka imati nešto novo

Ažurirana verzija sadrži oko 2.000 riječi više, dijelom zbog toga što su navedene brojne definicije i obuhvaćeni su i Google disk (Google Drive) i pretraživač Chrome.
Sci-Tech / Internet | 21. 02. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Google je ažurirala uvjete korištenja usluga, kako bi ljudi točno znali na što pristaju kada koriste njene online servise. Nova verzija uvjeta, koji će stupiti na snagu 31. ožujka, napisana je jednostavnijim jezikom, ali će i dalje biti prilično obiman dokument, i to za 2.000 riječi duži od sadašnjeg.

To će biti najveće izmjene ugovora o općim uvjetima korištenja od 2012. Proteklih nekoliko godina Google je više puta ažurirao svoju politiku i mijenjao pravila o tome što jeste, a što nije dozvoljeno na njegovim stranicama, kako je tehnološka industrija postajala sve češće predmet ispitivanja širom Europe i SAD.

Google, Facebook, Twitter i druge digitalne kompanije dospjele su u centar pažnje kada su regulatori i klijenti počeli ispitivati koliko točno te kompanije znaju o svojim korisnicima i što rade s tim informacijama. Facebook je prošle godine izmijenio uvjete korištenja svojih usluga kako bi pojasnio kako zarađuje novac od korisničkih podataka, prenosi Euractiv.

Google je priopćio da nije promijenio ništa značajno u dokumentu, nego da je koristio jednostavan jezik da opiše tko može koristiti njegove proizvode i što se može objaviti online. "Uopćeno govoreći, dajemo vam dozvolu da koristite naše usluge ako pristanete na ove uvjete, koji opisuju kako Google biznis funkcionira i kako zarađujemo novac", navodi se u dokumentu.

Ažurirana verzija sadrži oko 2.000 riječi više, dijelom zbog toga što su navedene brojne definicije i obuhvaćeni su i Google disk (Google Drive) i pretraživač Chrome. Politika privatnosti je odvojena i bila je bitno izmjenjena 2018. od kada se u EU primjenjuju sveobuhvatni zakoni o zaštiti privatnih podataka.

Kompanija je odvojeno ažurirala i stranu 'O Googleu' da bi objasnila kako zarađuje od prodaje reklama, često koristeći informacije korisnika koje sakuplja. Google je također priopćio da će zbog izlaska Velike Britanije iz EU, providera za britanske korisnike usluga prebaciti iz Irske u SAD. To ipak, tvrdi kompanija, neće uticati na način zaštite ili korištenja podataka korisnika u Britaniji.

Kopirati
Drag cursor here to close