Opreza nikad dosta

7 savjeta kako sigurno kupovati poklone na internetu

Nemojte dopustiti da vam zbog neopreznosti tijekom blagdana društvo, umjesto prijatelja i obitelji, rade bankari i policija.
Sci-Tech / Internet | 16. 12. 2018. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi oni koji kupuju poklone u posljednji čas često svoju kupovinu obavljaju na internetu. Uz toliko različitih internetskih trgovina i servisa, ne iznenađuje da se uz legalne i sigurne, provuku i neki manje legalni i nesigurni.

Kako biste i ovih blagdana uživali u sigurnoj kupovini (pogotovo kad počnu rasprodaje), donosimo vam kratki vodič za sigurnu kupovinu na internetu.

Kupujte na provjerenim internetskim stranicama

Ponekad "najbolje ponude" dolaze sa skrivenim malwareom. Ostanite sigurni za vrijeme online kupnje – posjećujte samo renomirane i pouzdane web-lokacije (provjerite je li sustav plaćanja siguran prije unosa vaših osobnih podataka –web-adresa treba započinjati s „https“ te pored ima oznaku zaključanog lokota „“), a aplikacije preuzimajte samo na službenim trgovinama aplikacija, piše Zimo.co.

Provjeravajte bankovne izvode

Pratite svoje mjesečne bankovne izvještaje i pregledajte svoje kupnje na mreži kako biste bili sigurni da ne postoje nepoznati troškovi. Ako primijetite bilo kakve troškove koje niste napravili – bez obzira na to jesu li veliki ili mali – odmah se obratite svojoj banci.

Budite upoznati s najnovijim vrstama prijevara

Mnoge prijevare ciljaju blagdansko doba kako bi iskoristile tradiciju dobrotvornog davanja. Važno je da prepoznate kad netko pokušava prikupiti vaše osobne podatke putem društvenog inženjeringa. Upoznajte najčešće sheme prijevara i društvenog inženjeringa, kao što je phishing – i kako ih izbjeći.

Omogućite provjeru u 2 koraka (2FA)

2FA pruža dodatnu razinu verifikacije koja jača sigurnost vašeg računa, zbog čega je teže provaliti u njega. 2FA je dostupan za poslovne, ali i mnoge osobne račune, poput e-pošte, društvenih mreža, bankarstva itd.

Povezujte se sigurno

Koristite samo Wi-Fi veze koje zahtijevaju prijavu. Ako morate koristiti besplatni ili javni Wi-Fi, nemojte preuzimati niti dijeliti osobne ili osjetljive podatke. Pričekajte dok ne dobijete sigurnu Wi-Fi vezu ili koristite podatkovnu vezu uređaja kako biste pristupili osjetljivim informacijama ili kupovali na mreži, piše Zimo.co.

Izbjegavajte objavu osobnih podataka na društvenim mrežama

Znati da ste daleko od kuće možda je jedina informacija koju provalnici trebaju kako bi krenuli u akciju. Pregledajte i upoznajte se s osnovama oversharing objavljivanja na društvenim mrežama kako biste izbjegli opasnosti.

Pratite svoje uređaje

Budite oprezni! Znajte gdje su vaši uređaji u svakom trenutku. Na njima je pohranjeno mnoštvo povjerljivih informacija – povjerljivi dokumenti, bankovni podaci, računi društvenih medija, lozinke, računi e-pošte, itd.

Kopirati
Drag cursor here to close