Jeftiniji lijekovi

Počele padati cijene lijekova koji se izdaju bez recepta

Cijene lijekova bile su jedna od tema današnjeg sastanka direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS.
Sci-Tech / Flash | 06. 12. 2017. u 15:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Puni efekti primjene Pravilnika o lijekovima Bosne i Hercegovine biće poznati kada bude izrađen Izvještaj o potrošnji lijekova, a zbog tržišne utakmice podignute cijene lijekova koji se izdaju bez recepta počele su padati'', rekao je danas Aleksandar Zolak, v.d. direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

"Govorili smo o procjenama, to je 10 do 12 posto ušteda, ali primarno za institucije zdravstvenog sustava, fondove. Ljudi koji kupuju lijekove bez recepta su osjetili povećanje cijena, ali t

o je bilo privremenog karaktera odnosno jedna vrsta pokušaja industrije da kompenzira gubitke koje je trpjela na lijekovima koji se izdaju na recept i to sada već ima trend opadanja", rekao je Zolak.

Cijene lijekova bile su jedna od tema današnjeg sastanka Zolaka sa Draganom Bogdanićem, ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS, a razgovarali su i o prostorijama koje Agencija iznajmljuje od Ministarstva, imenovanju Stručnog vijeća Agencije i drugim problemima.

"Sad znam koje su poteškoće u radu i tražit ću da se ti problemi razriješe, jer je ovo značajna Agencija", rekao je Bogdanić i dodao da je preko 200 lijekova na čekanju odnosno registraciji, te da Savjet ministara BiH mora naći način kako da se problemi prevaziđu.

Bogdanić je govoreći o cijenama lijekova u BiH istaknuo da je Pravilnik stupio na snagu polovicom godine, ali da su cijene određenih lijekova na slobodnom tržištu porasle tako da ne očekuje da će rezultati biti onakvi kakvi su se predviđali.

Odgovarajući na pitanja novinara o kubanskom cjepivu za liječenje raka pluća Zolak je istaknuo da je Agencija omogućila da se ovaj lijek nađe na tržištu u BiH.

"Ostatak bi trebalo da urade institucije zdravstvenog sustava da bi se taj lijek u praksi na što povoljniji i pristupačniji način osigurao onima kojima je najpotrebniji", rekao je Zolak.

Dragan Bogdanić je istaknuo da je u tijeku kliničko ispitivanje kako bi se uvjerili je li ovo cjepivo djeluje kao što je predstavljeno, nakon čega će biti odlučeno što dalje.

Bogdanić je komentirao i uvođenje porodiljinog dodatka za nezaposlene žene koje će nakon rođenja prvog i drugog djeteta po 12 mjeseci, a trećeg i četvrtog po 18 mjeseci dobivati naknadu od 405 KM.

"Mislim da je ovo jako dobra mjera koja će proračun RS u narednim godinama koštati preko 30 milijuna KM, ali da je obaveza društva i Vlade da tu mjeru donese. Stavili smo i zaštitne mehanizme da ne može doći do zloupotreba, a na ovaj način rasteretili smo i poslodavce", kazao je Bogdanić.

Govoreći o Nacrtu zakona o zabrani pušenja u RS, koji predviđa visoke novčane kazne za nepoštivanje zakonskih odredbi, Bogdanić je objasnio da nakon usvajanja nacrta slijede javne rasprave pa prijedlog zakona.

"Ako je ovakav zakon provodljiv u svim zemljama Europske unije ne vidim zašto ne bio provodljiv i ovdje. Nije propao ni turizam, ni ugostiteljstvo i ne vidim ni jedan razlog da će se to samo dogoditi na prostoru RS", kazao je on.

Naglasio je da postoji prostor za korekciju propisanih kazni ukoliko za to bude potrebe, ali da bi bilo korisno da se broj pušača smanji, pogotovo u najranijoj životnoj dobi.

"Ovo moramo gledati kao problem društva i odgovornosti pojedinca za sebe i svoje zdravlje, a ne samo u smislu da se želi postići nekakva kaznena mjera", dodao je Bogdanić.

Kopirati
Drag cursor here to close