Na dobrom putu

Znanstvenici: Analizom krvi moguće otkriti rak

Sci-Tech / Flash | 30. 09. 2016. u 07:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa znanstvenika sa Australijskog državnog sveučilišta radi s kolegama iz Francuske na tome da rak dojke bude mnogo lakše otkriti. Oni vjeruju da je dovoljna analiza krvi da bi ova opasna bolest bila dijagnosticirana.

Istraživači kažu da su uspjeli testirati krv na rak dojke tako što određuju u kojoj mjeri su prisutni određeni izotopi, konkretno ugljik 12 i azot 15.

Kako znanstvenici kažu, bit će potrebno još čitavo desetljeće da bi taj test stigao u klinike širom svijeta. Testovi koji se baziraju na analizi krvi već postoje, i radi se o "tumor markerima". Oni pronalaze određene proteine koji se nalaze u većim postotcima kod osoba koje boluju od raka.
Nažalost, oni su prilično nespecifični. Recimo, ako neko ima rak jajnika, povećan je protein CA-125.

Međutim, visoki nivoi ovog proteina ne moraju da znače da neko ima rak jajnika. Može da se radi o benignom tumoru.

Znanstvenici su pokušali pojednostavljeno objasniti kako namjeravaju koristiti analize krvi u borbi sa rakom. Svaki rak je jedinstven, pošto svaki tumor ima određeni "genetski kod", koji ga čini specifičnim. Uspješnost liječenja ovisi od toga hoće li tumor reagirati na lijek, a da bismo bili sigurni da hoće, moramo znati više o samom tumoru, odnosno o njegovom genetskom kodu.

Svaki put kad ćelija raka umre, ona ispusti dio svog genetskog koda u krvni ssustav čovjeka. Ovaj slobodni DNK se zove "cirkulirajući tumorski DNA" (ctDNA).

Znanstvenici vjeruju da mogu da testiraju krv pacijenata koristeći ovu slobodnu ctDNA i na taj način bi bili u stanju da saznaju mnogo više o tipu tumora i tome kako se razvija.

Ovo bi bilo veoma bitno ne samo za otkrivanje raka, nego i liječenje, pošto bi nam pokazalo reagira li tumor na lijek ili je otporan.

Kopirati
Drag cursor here to close