Mostar

Znanstveni skup 'Bh gradovi u procesu političke modernizacije 1850-1950.'

Sci-Tech / Flash | 15. 09. 2011. u 13:25 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Intervencija Omer-paše Latasa u Bosni i Hercegovini, poduzeta s ciljem slamanja otpora buntovnog bosanskog begovata i uvođenja Tanzimata, označila je, između ostalog, početak procesa njene političke modernizacije u europskom smislu te riječi.

Promjene, koje su se dogodile u narednom stogodišnjem razdoblju, značajno su u kvantitativnom i kvalitativnom smislu izmijenile i unaprijedili društveni i privredni profil, ali i urbano biće bosanskohercegovačkih gradova. Cilj ovog skupa je da kroz znanstvenu raspravu i iznošenje relevantih činjenica ukaže na osnovne zakonitosti i principe, koji su obilježili ovaj kompleksni proces.

Tema skupa u velikoj mjeri, pored povijesnog, ima i svoj aktualno - politički značaj, budući da se posljedice ovih događanja u mnogim segmentima društvenog života osjećaju sve do danas.

Realiziranje Znanstvenog skupa pomoglo je federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, a suoorganizator je IKD "University press" d.o.o. Znanstveni skup će se održati 16.09.2011. sa početkom u 10:30 sati u Muzeju Hercegovine – Spomen kuća Svetozara Ćorovića, Ulica Maršala Tita 178.

Predstavljanje Znanstvenog skupa i razgovor sa sudionicima skupa za predstavnike medijskih kuća održati se 16.09.2011. sa početkom u 10:30 sati u Muzeju Hercegovine – Spomen kuća Svetozara Ćorovića, Ulica Maršala Tita 178.

Između ostalih na skupu će govoriti dr.sc Dževad Drino, dr.sc Seka Brkljača, dr.sc Robert J. Donia, mr.sc. Rusmir Đedović, dr.sc. Adnan Velagić. Neke od tema o kojima će biti riječi su "Opće prilike i kretanja u BiH 1850-1950.", "Neke promjene kulturno - urbanog života za vrijeme austro - ugarske uprave u BiH", "Urbani razvitak grada Mostara za vrijeme austro - ugarske uprave", "Lokalni aspekt bosanskohercegovačke moderne", te brojne druge teme.

Kopirati
Drag cursor here to close