Disaster Risk Reduction

Zgrada Vijeća ministara osvijetljena natpisom 'DRR'

Sci-Tech / Flash | 12. 10. 2016. u 19:24 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zgrada prijateljstva Grčke i Bosne i Hercegovine, zgrada Vijeća ministara BiH, osvijetljena je večeras natpisom "DRR" (Disaster Risk Reduction), u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju pristupa smanjenja rizika od katastrofa.

Na taj način simbolično je obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa povodom kojeg će Ujedinjeni nrarodi u BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH, uz podršku Veleposlanstva Švicarske u BiH, u četvrtak, 13. litsopada, u Sarajevu organizirati i Sajam znanja pod sloganom "Znanje nas štiti!".

Cilj sutrašnjeg sajma je da se poveća svijest javnosti i razumijevanje opasnosti i rizika od katastrofa koji su specifični za BiH te da se predstave pristupi smanjenju rizika i spremnosti na nesreće.

Sajam predstavlja jedan od koraka koje UN i Ministarstvo sigurnosti poduzimaju u suradnji sa svim domaćim nadležnim institucijama da bi se radilo na smanjenju rizika od mogućih katastrofa i boljoj pripremljenosti za odgovor na nesreće.

To pitanje je od izuzetne važnosti za BiH, čija se izloženost nepogodama pokazala tokom 2014. godine, kada je pored gubitaka ljudskih života nastala materijalna šteta veća od dvije milijarde eura.

Kopirati
Drag cursor here to close