Humanoidni robot

Ženu robota pitali čemu teži u životu: Želim ići u školu, osnovati obitelj i uništiti čovječanstvo

Sci-Tech / Flash | 18. 03. 2016. u 08:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zadnje se vrijeme gotovo svakodnevno raspravlja o koristima, ali i opasnostima, umjetne inteligencije, ali sada se i mišljenje robota čulo ravno iz njegovih usta, piše Daily Mail.

Dok je razgovarao s robotičarom Davidom Hansonom, pomalo jezivi robot po imenu Sophia otkrio/otkrila je kako ''bi željela ići u školu, stvarati umjetnost, imati obitelj… i uništiti ljude.''

Iako se navodno radi o bezopasnoj šali, odgovor bi mogao preplašiti one koji se boje robotskog ustanka, a među kojima su i Stephen Hawking i Elon Musk, koji su obojica upozorili kako bi umjetna inteligencija mogla uništiti ljudsku vrstu.

U videu američke postaje CNBC, američki robotski dizajner David Hanson ispituje ‘Sophiu’, pomalo jezivo realističnog robota dizajniranog za rad u zdravstvu, obrazovanju i uslužnim djelatnostima.

Sophia djeluje poput ljudske žene s lagano gumenastom kožom i u stanju je napraviti brojne izraze lica koji djeluju potpuno prirodno, kao i uspostaviti osobni kontakt pomoću kamera koje se nalaze u njenim očima. Računalni algoritam u njenom ‘mozgu’ u stanju je prepoznati lica i uspostaviti kontakt očima.

Koža robota napravljena je od materijala po imenu Frubber, dok joj brojni sitni motori omogućuju da se, naprimjer, nasmješi. Android je sposoban razumjeti govor i pamtiti interakcije, uključujući i lica, pa s vremenom postaje sve pametniji.

''Njen je cilj postati svjesna, kreativna i sposobna poput čovjeka'', objašnjava dr. Hanson.

''U budućnosti, namjeravam raditi stvari poput odlaska u školu, studiranja, stvaranja umjetnosti, započinjanja svog vlastitog posla, pa čak imati i svoj vlastiti dom i obitelj, ali još zakonski nisam osoba, i ne mogu raditi te stvari'', kaže Sophia.

Ali to bi se moglo promijeniti u budućnosti.

''Vjerujem kako će doći vrijeme kada se roboti neće moći razlikovati od ljudi”, kaže dr. Hanson. “Za dvadeset godina čovjekoliki će roboti hodati među nama, pomagati će nam, igrati se s nama, učiti nas, pomagati nam spremati namirnice. Mislim da će umjetna inteligencija evolvirati do točke kada će nam stvarno postati prijatelj.''

Ali nakon što je to izjavio, pitao je robota,'Želiš li uništiti ljude', na što je Sophia odgovorila ''Uništiti ću ljude''.

Dr. Hanson se samo nasmijao na taj odgovor, očito ne uzimajući Sophiju za ozbiljno.

Nedavno je istraživanje pokazalo kako jedna od tri osobe vjeruje kako će razvoj umjetne inteligencije predstavljati ozbiljnu prijetnju čovječanstvu unutar slijedećeg stoljeća. A preko 60% se boji kako će roboti prouzročiti smanjenje radnih mjesta u slijedećih 10 godina.

Jedva malo manje od polovice ispitanika suprotstavlja se namjeri da roboti ili programi budu opremljeni emocijama ili osobnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close