znanstveni napredak

Žele biti svjetski lideri: Kina najavila projekte povezane s gravitacijskim valovima

Sci-Tech / Flash | 28. 02. 2016. u 07:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski znanstvenici najavili su tri projekta za otkrivanje gravitacijskih valova koji bi se temeljili na otkrićima LIGO-a. Najave uključuju planove za zvjezdarnice u svemiru i na Zemlji i moguće investiranje u eLISA program Europske svemirske agencije.

Jedan od projekata je i Taiji projekt, što je prijedlog za svemirsku zvjezdarnicu iz Kineske akademije znanosti, a koji će biti podnesen kineskim vlastima zaduženim za znanost i tehnologiju do kraja ove godine. Nisu objavljeni nikakvi detalji o tome kako bi takav svemirski brod funkcionirao.

''Ako lansiramo naše vlastite satelite, imati ćemo priliku postati svjetski lider u budućem istraživanju gravitacijskih valova. Ako samo budemo sudjelovali u eLISA projektu, to će isto jako poboljšati istraživački kapacitet Kine u svemirskoj znanosti i tehnologiji'', izjavio je Hu Wenrui, prominentni kineski fizičar i član Kineske akademije znanosti.

U vezi druga dva prijedloga, jedan se odnosi na svemirsku zvjezdarnicu Tianquin, koja je trenutno stavljena na čekanje, a razvija ju Sveučilište Sun Yat-sen iz južne Kine.

Drugi je Ali, zemaljska zvjezdarnica koju razvija sama Kineska akademija znanosti, čiji bi cilj bio proučavanje gravitacijskih valova nastalih tijekom samog Velikog praska.

Glavne kineske novine People’s Daily objavile su članak Wanga Yifanga, vodeće osobe Instituta za visokoenergetsku fiziku u Kineskoj akademiji znanosti, u kojem on traži dodatnu podršku. Tvrdi kako rigidna regulacija usporava napredak znanosti te kako je vrijeme da se potakne kinesku vladu da više ulaže u to polje, posebno nakon prošlotjednog LIGO-vog otkrića.

“Koristimo novo otkriće kako bi inspirirali naš vlastiti domaći rad”, rekao je Yifang. “Sljedećih 30 godina biti će ključni period za razvoj Kine na polju znanosti i tehnologije. Upravo stoga, mora se više toga učiniti kako bi se modernizirao znanstveno-tehnološki istraživački sustav u Kini”.

Kopirati
Drag cursor here to close