Mostar

Zbornik radova: Hercegovački znanstvenici na jednom mjestu

Sci-Tech / Flash | 08. 02. 2017. u 11:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, danas je u Mostaru upriličeno predstavljanje Zbornika radova sa znanstvenog skupa "Hercegovački znanstvenici i tradicija istraživanja u Hercegovini".

Ovaj dvodnevni znanstveni skup, za koji je vladalo veliko zanimanje, održan je u prosincu 2015. godine.

Federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović kazala je kako je zainteresiranost za sudjelovanje na toj konferenciji pokazala da znanstvena misao živo djeluje u BiH te da su ovakve vrste razmjene znanstveno-istraživačkih rezultata prijeko potrebne.

Na konferenciju je, kako je kazala, pristiglo jako puno radova, a od 54 znanstvena rada koja su na njoj izložena u Zborniku se nalazi njih 45, i to iz različitih oblasti: historijagrafije, arheologije, etnomuzikologije, književnosti, prirodnih znanosti i drugo.

''Zbornik ovakve prirode, koji obuhvaća povijest znanosti u Hecegovini, do sada ne postoji'', istaknula je ministrica Dilberović te dodala da u 2017. godini namjeravaju organizirati znanstveni skup koji će obuhvatiti povijest znanosti u cijeloj BiH.

Odgovorni urednik Zbornika Šaban Zahirović ocijenio je kako je organiziranje jednog takvog znanstvenog skupa pun pogodak jer postoji ogroman broj ljudi koji su se bavili znanošću i istraživanjem i koji su jednostavno zaboravljeni, a zamagljene su i neke povijesne činjenice.

''Zbornik bi trebao najviše poslužiti mladim ljudima da se ne opuste i ne posustanu, već da sudjeluju, da se bave istraživanjem i da se jednog dana nađu između korica ovakvih i sličnih zbornika'', poručio je Zahirović.

Pored ministrice Dilberović i urednika ovog izdanja Šabana Zahirovića, o Zborniku su govorili prof.dr. Jakov Pehar, te prof.dr. Elvir Zlomušica.

Inače, Zbornik je jedan u nizu projekata unutar izdavačke djelatnosti Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Kopirati
Drag cursor here to close