hm

Zašto znanstvenici crtaju oči na stražnjicama goveda?

Sci-Tech / Flash | 06. 07. 2016. u 08:26 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U eksperimentu koji bi im "trebao otvoriti oči", australski znanstvenici u Bocvani crtaju oči na zadnjicama goveda kako bi istražili hoće li to lavove odvratiti od napada.

Biolozi sa sveučilišta Novog Južnog Walesa nadaju se da će lavovi tako pomisliti da ih je netko opazio te odustati od lova.

Biolog Neil Jordan tvrdi da se lavovi sve češće približavaju farmama jer njihova tradicionalna lovišta postaju sve manja i ograničenija.

"Lavovi love iz zasjede, vrebaju, približe se i neopaženo skaču na plijen. No nije uvijek tako. Jednom je impala primijetila lavicu, koja je, shvativši da ju je lovina opazila, odustala od lova", rekao je Jordan.

"Predatora u prirodi od lova i napada može odvratiti svijest o tome da je primijećen. Poznato je da uzorci koji podsjećaju na oči na leptirovim krilima odvraćaju ptice, a u Indiji drvosječe nose maske na potiljku kako bi potaknuli tigrove da ih zamijete", dodaje Jordan.

Znanstvenici su u prvom pokušaju nacrtali oči na trećini krda od 62 goveda. U dva i pol mjeseca lavovi su usmrtili tri goveda, ali nijedno od njih nije imalo nacrtane oči.

Potaknuti rezultatom, Australci se ovaj mjesec vraćaju u Bocvanu i natavljaju s eksperimentom, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close