Zarazne bolesti

Zaraze u 2014: Tuzla se bori s ospicama, Hercegovce napala šuga

Sci-Tech / Flash | 12. 01. 2015. u 14:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom studenog, 2014. godine, Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prijavljeno je 5.112 oboljelih osoba od zaraznih i parazitarnih bolesti gotovo pet puta veći broj u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vodeće bolesti u ovom mjesecu su bolesti slične gripi, vodene kozice, svrab, crijevna viroza, te morbili, odnosno ospice od kojih je obolio veliki broj osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo do konca studenog ukupno je prijavljeno 3.009 oboljelih od morbila. U studenom je registriran dvostruko veći broj novih slučajeva (356), u odnosu na prethodni mjesec (170). Najveći broj oboljelih se registrira na području Unsko-sanske (169), Tuzlansko-podrinjske županije (109), slijede Zeničko-dobojska (57),Sarajevska (17), Srednje-bosanska županija (4). U drugim županijama Federacije, morbili nisu prijavljeni, objavio je Federalni zavod za javno zdravstvo.

Tuzla se bori s morbilama

Od 24. lipnja prošle godine do danas u Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla hospitalizirana su ukupno 152 pacijenta zbog morbila (ospice), od toga s prostora Tuzlanske županije 142, a s područja Brčko Distrikta i još nekih općina ukupno deset bolesnika - izjavio je danas za Fenu načelnik ove klinike Sead Ahmetagić.

Kako je kazao, vraćeno je 372 bolesnika koji su, poslije kliničke obrade u dnevnoj bolnici i u prijemnoj ambulanti ove klinike, vraćeni na ambulantno liječenje kao lakši slučajevi bez komplikacija, a uz obveznu kontrolu, ovisno od kliničkog statusa bolesnika.

Najveći broj bolesnika, navodi Ahmetagić, oko 70 posto su djeca ranije živote dobi, predškolske i školske dobi, dok su 30 posto oboljelih odrasli. Najčešće su u pitanju roditelji djece koja su oboljela.

''U Klinici je trenutno hospitalizirano 27 pacijenata od kojih 15 ima teže komplikacije osipne bolesti koja se vjerojatno javila zbog činjenice da od ratnog razdoblja do danas nismo imali redovito cjepivo i to je jedan od vodećih razloga zašto u ovom trenutku imamo i ovu epidemiju. Svi bolesnici u Klinici su, bez obzira na dodatne komplikacije, stabilni i kao ovi prethodni, vjerojatno će uskoro biti pušteni kući'', naglasio je Ahmetagić.

Morbile su, objašnjava, klasična, dječja osipna bolest s visokom temperaturom, naglašenim respiratornim simptomima, curenjem iz nosa, kašljem, a može doći i do upale pluća, koja je najteža komplikacija pored koje mogu postojati komplikacije i od drugih organa i njihovih sustava.

''Ono što je posebno karakteristično za ovu bolest je da je vrlo prenosiva, jer 90 posto osoba poslije kontakta može oboljeti i to je razlog zašto se ova epidemja brzo širi, pogotovo sada u hladnijem periodu kada se osobe nalaze u zajedničkim boravištima. Inkubacija kod ove bolesti je 11 dana'', istakao je Ahmetagić.

U ovoj klinici su, zbog proglašenja epidemije, napravili i dodatni infopult gdje će roditelji, obitelj i prijatelji moći od 13 do 15 sati svakog dana, saznati informacije o stanju bolesnika, kao i drugih koji se liječe, a za koje važi zabrana posjete, upravo zbog želje da se smanji broj oboljelih, prenosi Fena.

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanske županije prošlog četvrtka je Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uputio obavijest o prijavi epidemije zarazne bolesti - morbila na području te županije.

Radi sprečavanja daljnjeg širenja ove bolesti, shodno veličini kritične mase neimuniziranih osoba u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla donesena je odluka da se do daljnjeg zabranjuje posjeta bolesnicima smještenim na Klinici za zarazne bolesti i Klinici za dječje bolesti.

HNŽ siguran od morbila, ali ne od šuge

Dok u HNŽ-u morbila nema, svrab ili u narodu poznat kao šuga, vodeća je zarazna bolest u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. U deset mjeseci 2014. godine u ovoj županiji od ove bolesti je oboljelo 245 osoba. Bolest je bila prisutna tijekom cijele godine, a u rujnu najveći broj oboljelih u Federaciji je registriran upravo u ovoj županiji.

Šuga, odnosno svrab je lako prenosiva bolest i prenosi se s čovjeka na čovjeka.
Sam naziv šuge izaziva odbojnost kod ljudi, a radi se lako prenosivoj bolesti, čiji je uzročnik sarcoptes scabie.

Svrab ne ostavlja nikakve trajne posljedice, ali ako se pravodobno adekvatno ne liječi, lako se prenosi (inkubacija je 20 dana), a na koži se vide posljedice dugovremenog češanja.

Kopirati
Drag cursor here to close