Predložen zakon

Zakonski zabraniti korištenje i posjedovanje mobitela mlađima od 21 godine?

Senator koji je predložio taj zakon kaže da je veliki broj poginulih na cestama zbog mladih koji u automobilima koriste telefone, a mladi mobitele koriste i za zlostavljanje putem interneta.
Sci-Tech / Flash | 11. 01. 2020. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobe s krive strane tridesetih, u četrdesetima i stariji znaju kako je to živjeti u vremenima u kojima nije bilo interneta, pametnih telefona i svih čari moderne tehnologije.

Iako bi teško dobar dio njih danas mogao zamisliti dan offline, bez mobilnog telefona u ruci, često se od "starijih" može čuti kako je u njihovo vrijeme bilo bolje. Nije bilo tako razvijene tehnologije, no bilo je i manje stresa i više vremena za sebe i druženja uživo s prijateljima.

S druge strane, oni rođeni krajem devedesetih, a pogotovo u novom tisućljeću, odrasli su uz nternet i pametne telefone i za takve "digitalne nativce" i ne postoji svijet u kojem im sve što požele nije dostupno na dlanu, tj. ekranu mobilnog telefona. U američkoj saveznoj državi Vermont moglo bi se dogoditi da mladi koji su odrasli u online svijetu s pametnim telefonima, uskoro više neće smjeti koristiti i posjedovati smartphone, prenosi Zimo.co.

Naime, u toj državi predložen je zakon koji bi mlađima od 21 godine zabranjivao upravo to, posjedovanje i korištenje mobilnih telefona, a razlog koji je senator John Rodgers naveo u prijedlogu zakona prilično je nevjerojatan.

Naime, prema njemu, osobe mlađe od 21 godinu još nisu dovoljno zrele da bi mogli posjedovati i koristiti mobilne telefone. Kao primjere te nezrelosti navodi zlostavljanje među mladima putem telefona (što zna dovesti i do samoubojstava), kao i sve veći broj prometnih nesreća za koje su krivi mladi vozači koji su, umjesto na cestu, svoju pažnju posvetili ekranima pametnih telefona.

Ako mlađi od 21 godine nisu dovoljno zreli za posjedovanje oružja, pušenje cigareta ili alkohol, onda bi se isto pravilo trebalo primijeniti i na pametne telefone, stoji u prijedlogu zakona. Za one koji prekrše zakon i, iako su mlađi od 21 ipak kupe i koriste telefon, uz tisuću dolara kazne, mogli bi završiti u zatvoru na period od čak godinu dana.

Jasno je kako (gotovo) nitko neće dignuti ruku za takav zakon pa čak ni sam Rodgers. Naime, on kao veliki zagovornik posjedovanja naoružanja, želi pokazati kako se Drugi amandman ne primjenjuje jednako za sve u SAD-u. Smatra da ako mlađi od 21 koriste telefone koji, smatra on, mogu biti opasni, onda nema razloga da oni ne mogu koristiti i oružje, prenio je Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close