osam vrsta

Zakon o javnim nabavkama napravio nestašicu lijekova u FBiH

Sci-Tech / Flash | 13. 01. 2017. u 16:26 A.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH je trenutno nestašica osam vrsta lijekova za oboljele od karcinoma. Onkološki pacijenti, oni koji boluju od najtežih oboljenja, primorani su prekinuti ili odgoditi terapiju zato što u bolnicama nema citostatika.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja Federacije kažu da je problem uzrokovao Zakon o javnim nabavkama, te to što dobavljači nisu na vrijeme dostavili lijekove. Za razliku od, kako saznaje Fena u UKC Tuzla, u ovoj ustanovi nisu zabilježeni problemi, te lijekova za liječenje pacijenata s malignim oboljenjima u UKC-u Tuzla ima dovoljno.

Iako se i sam Univerzitetski klinički centar Tuzla u nekoliko navrata susretao s problemom nedostatka citostatika, poučeni ranijim iskustvima pripremljene su rezerve, saznaje Fena na Klinici za hematologiju, onkologiju i radio terapiju.

Načelnik Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla dr. Adnan Delibegović, napominje da je veoma dobra komunikacija sa susjednim Kliničkim centrima, dobavljačima lijekova, a ponajviše pacijentima kojih se problem nedostatka lijekova najviše tiče.

''Na sreću još uvijek koristimo zalihe lijekova koje smo osigurali iz prošlog razdoblja za naše pacijente. Lijekovi koji su planirani za siječanj su došli očekujemo isporuku za sljedeći mjesec, kao što se to i do sada radilo od strane Federalnog fonda koji nam isporučuje lijekove'', kazao je Delibegović.

Kako su priopćili iz Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH na listi lijekova koji se mogu koristiti na teret sredstava Fonda solidarnosti, trenutno je 116 lijekova u različitim oblicima i jačinama. Ističu da problem deficitarnosti uzrokuje činjenica da se gotovo svi lijekovi iz grupe citostatika uvoze od proizvođača iz Europske unije, Kanade, Japana i SAD, te da se radi o multinacionalnim kompanijama za koje je tržište BiH isuviše maleno, da bi bilo prioritet u proizvodnim planovima.

Samim tim priprema serija lijeka za tržište BiH navedenim proizvođačima nije prioritet. Inače u Kliničkom centru Tuzla u dnevnoj bolnici se, po danu, tretira oko 30 pacijenata, što na godišnjem nivou iznosi oko 7.500 aplikacija citoterapija. Ovom broju pacijenata treba dodati i pacijente na onkološkom i hematološkom odjeljenju, te oboljele od malignih bolesti u Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Kopirati
Drag cursor here to close