Protiv podjela

Zajedno stvaramo - trodnevna manifestacija u Jajcu

Sci-Tech / Flash | 17. 04. 2017. u 13:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Nansen dijalog centra Sarajevo ifondacije Schüler Helfen Leben (SHL) u Jajcu će od 6. do 8. svibnja 2017. godine biti upriličena trodnevna manifestacija „Zajedno stvaramo“, s ciljem podrške mladima u donošenju odluka u tom bosanskohercegovačkom gradu.

Prvog dana 100 sudionika i sudionica manifestacije ''Zajedno stvaramo'' u Jajcu okupljenima će predstaviti vlastite potrebe te označiti koja vrsta podrške im je neophodna. Ovom prilikom će SHL predstaviti 25 pozitivnih priča realiziranih tijekom 25 godina djelovanja organizacije u BiH te predstaviti nominovane kandidate za veleposlanike/ice aktivizma i najbolji projekat podržan od strane fondacije SHL u 2016. godini.

Drugog dana bit će realizirana volonterska akcija sa 100 mladih u Strukovnoj školi u okviru koje će biti uređen enterijer i školsko igralište. Istog dana mladi će intervjuirati građane/ke o dobrim i lošim stranama života u Jajcu te osobnim razmišljanjima o životu u kontekstu lokalne zajednice.

Istog dana će se organizirati druženje na uređenom školskom dvorištu gdje će biti proglašeni veleposlanik/ica aktivizma i najbolji projekat podržan od strane fondacije SHL, kojeg će birati sudionici/e manifestacije.

Trećeg dana, 8. svibnja 2017. na programu je konferencija u organizaciji Nansen dijalog centra Sarajevo pod nazivom ''Jajce-još jedna uspješna priča ili ..???''

Učenici/e Srednje strukovne škole u kojoj se manifestacija realizira bili/e su dio programa i sveukupnog obimnog angažmana Nansen dijalog centra (NDC) Sarajevo koji je realiziran od 2009. godine u Jajcu.

S učenicima/cama Srednje strukovne škole, nastavnicama/cima i roditeljima realizirano je niz aktivnosti uz podršku školske administracije, općine i županijskog ministarstva obrazovanja.

Jedan od važnih ishoda ovoga angažmana je uspostavljanje Nansen-foruma mladih graditelja/ica mira (NFYP) među učenicama/cima ove škole. Nakon uspostavljanja NFYP-a, učenice/ci su osmislili i realizirali brojne međuetničke lokalne i regionalne aktivnosti, uz podršku NDC-ovog nastavničkog alumnija i NKO-a.

Usprkos pozitivnim ishodima, tijekom proljeća 2016, županijsko ministarstvo obrazovanja donijelo je odluku o uspostavljanju nove (paralelne) škole za Bošnjačke učenike/ce, na bosanskom jeziku, čime bi se učenice/ci podijelili na osnovu etničke pripadnosti/opredjeljenja.
Takvoj odluci, putem prosvjeda, suprotstavila se grupa učenika i učenica. Odluka je suspendirana, ispostavit će se samo na neko vrijeme.

''Neki od članova/ica Nansen-foruma mladih graditelja bili su predvodnici/e ovog prosvjeda što nam daje osnova da vjerujemo kako je riječ o rezultatima angažmana Nansen dijalog centra Sarajevo u Jajcu. U svjetlu postojećih prilika, a nastojeći da se na adekvatan način zaokruži dvodesetljetni rad NDC Sarajevo, u Jajcu će se organizirati međunarodna konferencija. Na konferenciji će se raspravljati o značaju prosvjeda, kao političkom činu par excellence, zasigurno bez presedana u novijoj povijesti BiH, ali i o značaju samih procesa koji su doveli do prosvjeda. Iskustva, potrebe, očekivanja i perspektive međuetničke suradnje i Uloga lokalnih i međunarodnih aktera u kreiranju uvjeta za društvene promjene nazivi su panela koji će u okviru konferencije biti organizirani, nakon čega će biti predstavljen Nansen dijalog pristup uz prezentaciju studije slučaja te u završnom dijelu konferencije otvoren prostor za dijalog na temu Jajca kao još jedne uspješne ili kratkoročno uspješne priče'', navedeno je u priopćenju NDC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close