Kanada

Zabilježen prvi slučaj prijenosa virusa zika putem spolnog odnosa

Sci-Tech / Flash | 26. 04. 2016. u 07:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kanadske zdravstvene službe su objavile da su zabilježile prvi slučaj prijenosa virusa zika na području Kanade putem spolnog odnosa.

Zaražena osoba je stanovnik države Ontario, a virus mu je prenesen u Kanadi, u spolnom odnosu s osobom koja se zarazila na putovanju u jednu od zemalja zahvaćenih epidemijom zike, priopćili su dužnosnici kanadskih službi, prenosi Hina.

Virus zika, koji se povezuje s brojnim slučajevima mikrocefalije u Brazilu, vrlo se brzo širi zemljama Latinske Amerike i Karibima.

Komarac koji prenosi virus proširio se i na 30 američkih saveznih država, a u Puerto Ricu bi moglo biti i više stotina tisuća zaraženih, objavili su dužnosnici zdravstvenih službi SAD-a.

Nakon što je u veljači potvrđen prvi slučaj zaraze zikom kod osobe u kontinentalnom dijelu SAD-a koja nije putovala u virusom zahvaćene krajeve, Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) je priopćio da ispituje nove izvještaje o mogućem prijenosu virusa zika seksualnim putem.

CDC je savjetovao muškarce koji putuju u područja u kojima je aktivan zika virus da upotrebljavaju kondome.

Još uvijek nema dokaza da žene mogu prenijeti zika virus svojim seksualnim partnerima, no potrebno je poduzeti još istraživanja kako bi se shvatio ovaj problem, navodi CDC.

Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) ispituje 14 novih izvještaja o mogućem prijenosu virusa zika seksualnim putem.

Kopirati
Drag cursor here to close