Bruceloza

Za sedam mjeseci oboljelo 88 osoba

Sci-Tech / Flash | 13. 09. 2016. u 07:20 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od siječnja do kraja srpnja u Federaciji BiH /FBiH/ registrirano je 88 osoba oboljelih od bruceloze, dok je u prošloj godini bilo 101, navodi se u mjesečnom biltenu Zavoda za javno zdravstvo FBiH o kretanju zaraznih bolesti za srpanj.

Na području sela Čaplje u općini Sanski Most krajem kolovoza krava je zaražena brucelozom, što predstavlja već deseti slučaj oboljenja životinja od te opasne zarazne bolesti na području ove općine u posljednja dva mjeseca, piše "Večernji list".

Bruceloza se na ljude prenosi izravnim kontaktom sa bolesnim životinjama ili konzumiranjem mliječnih i mesnih proizvoda koji ne prolaze odgovarajuću termičku obradu, kao što su kiselo vrhnje i svježi sirevi.

Veoma je važno da se bolest prepozna na vrijeme kako bi se izbjegle ozbiljnije posljedice. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, a simptomi su najsličniji gripi.

Pacijenti imaju visoku temperaturu, žale se na malaksalost, glavobolju, bolove u kostima i zglobovima, a nerijetko i na obilno preznojavanje, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close