Temperaturni rekordi

WMO: Klimatske promjene napreduju "bez presedana"

Sci-Tech / Flash | 21. 03. 2016. u 18:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Siječanj i veljača ove godine oborili su sve temperaturne rekorde, priopćila je u ponedjeljak Svjetska meteorolološka organizacija (WMO), istovremeno upozoravajući da klimatske promjene napreduju "stopom bez presedana".

Temperature u prva dva mjeseca ove godine uslijedile su nakon godine "u kojoj su oboreni raniji klimatski rekordi", navodi UN-ova klimatska agencija.

WMO je ukazala na rekordne temperature mora u 2015. godini, nesmanjeni rast nivoa mora, topljenje leda i ekstremne vremenske prilike širom svijeta.

''Alarmantni nivo promjena koje sada uočavamo u klimi rezultat su emisije stakleničkih plinova nezabilježene u modernim vremenima'', navodi u priopćenju novi čelnik WMO Petteri Taalas.

Dave Carlson, čelnik Programa istraživanja klime čiji je kosponzor WMO, izjavio je da je rast temperatura u ovoj godini posebno alarmantan.

''Neuobičajeno visoke temperature u 2016. godini izazvale su šok u znanstvenim krugovima koji istražuju klimu'', izjavio je Carlson.

WMO je potvrdio nalaze američke Nacionalne administracije za oceane i atmosferu (NCAA) objavljene u četvrtak.

Američka agencija ustanovila je da je prošli mjesec bio najtoplija veljača u modernim vremenima, s prosječnom temperaturom koja je bila viša za 1,21 stupanj Celzij od prosjeka u 20. stoljeću.

Rast temperatura u prva dva mjeseca ove godine posebno se osjetio na sjeveru planete, dok je nivo ledenog pokrivača na Atrktiku izmjeren putem satelitskih snimaka bio rekordno nizak u veljači, priopćila je agencija.

Koncentracije ugljik dioksida u atmosferi također su prešle gornji prag tijekom prva dva mjeseca u godini, navodi WMO.

Današnji izvještaj objavljen je nakon pariških klimatskih pregovora u prosincu prošle godine na kojima su članice UN-a odredile cilj limitiranja globalnog zagrijavanja na "znatno ispod" dva stupnja Celzija iznad predindustrijskog nivoa, i ukoliko to bude moguće, na 1,5 stupnjeva Celzija iznad tog nivoa, prenosi agencije AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close