OS

Windows XP je već odavno "ugašen", a udio na tržištu raste!?

Sci-Tech / Flash | 05. 12. 2016. u 10:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomalo nevjerojatno djeluje podatak da je Windows XP treći najpopularniji operativni sustav na svijetu, iako je prošlo gotovo tri godine otkako je i sam Microsoft odlučio "umiroviti" OS koji se na tržištu pojavio 2001.

Naime, u travnju 2014 godine iz Redmonda je odaslana poruka kako je Windows XP službeno umirovljen, odnosno kako podrška za njega više ne postoji. Logično je u takvim uvjetima očekivati da udio na globalnom tržištu pada, ali Windows XP se nikako ne da, ovaj žilavi starac trenutačno je na trećem mjestu najpopularnijih operativnih sustava.

Njegov udio je prema podacima tvrtke NetMarketShare 8.63% što je već samo po sebi više nego iznenađujuće, a još je frapantiniji podatak da je u studenom zabilježen rast XP OS-a, jer u listopadu je bio na 8.27%, piše Zimo.co.

Nismo sigurni da je vodstvo kompanije zadovoljno ovakvim raspletom, iako je Microsoft i dalje apsolutno nedodirljiv kada je u pitanju tržište operativnih sustava. Jer, njihovi moderniji operativni sustavi nisu uspjeli osvojiti korisnike, pa je tako Windows 8.1 inačica iza Windows XP OS-a i njezin je udio samo 8.01%.

Još gore stoji Windows 8 čiji je udio mizernih 1.96%. I dok se to može razumjeti, jer je globalno nezadovoljstvo "osmicama" bilo nevjerojatno rašireno, Microsoft će očigledno morati još pričekati da se Windows 10 popne na pijedestal i zauzme prvo mjesto.

Windows 7 već godinama drži vodeću poziciju, što samo dokazuje opću percepciju koja "sedmicu" čvrsto drži na tronu najpopularnijeg OS-a, sa 47.17%.

Druga pozicija rezervirana je za Windows 10, koji ima 23.72% udjela na tržištu, slijedi neuništivi XP, pa spomenuti 8.1, a na petoj poziciji je Linux sa 2.31%. Appleovi Mac OS X 10.11 i Mac OS X 10.12 su iza Linuxa i obje inačice drže 2.21% tržišta.

Kopirati
Drag cursor here to close