"Tsar Team"

WADA optužila Rusiju za hakerski napad na povjerljive podatke iz Rija

Sci-Tech / Flash | 14. 09. 2016. u 06:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska antidopinška agencija (WADA) optužila je rusku špijunsku cyber skupinu "Tsar Team" za hakiranje njihove baze podataka s olimpijskih igara u Rio de Janeiru, uključujući neke povjerljive medicinske podatke sportaša koje su potom i objavili.

WADA je u svom priopćenju potvrdila napad na svoj sustav za administraciju i upravljanje podacima (ADAMS) iz koje su hakeri ukrali povjerljive podatke, a neke od njih i objavili na svojoj internetskoj stranici (fancybear.net). Na meti su se našle američke tenisačice Serena i Venus Williams, američka gimnastička zvijezda Simone Biles i američka košarkašica Elena Delle Donne.

Dokumenti koje su hakeri objavili u slučaju sestara Williams ukazuju na sredstva koja su im odobrena za korištenje u terapeutske svrhe, dok je u slučaju Simone Biles u pitanju pozitivan rezultat testiranja "A" uzorka, obavljenog 11. kolovoza, odnosno tijekom nastupa na Igrama u Rio de Janeiru.

"WADA je obaviještena da su napadi izvedeni iz Rusije", izjavio je glavni direktor WADA-e Oliver Niggli te dodao: "WADA osuđuje ove cyber napade koji su izvedeni kako bi se narušio ugled WADA-e i naštetilo globalnom antidopinškom sustavu."

Na te je optužbe ubrzo stigao i odgovor ruske Vlade koja je preko svog glasnogovornika poručila kako nema govora o "njezinoj ili umiješanosti ruskih tajnih službi" u spomenute hakerske napade.

 

Kopirati
Drag cursor here to close