Unatoč inicijativi

Vrhovni sud SAD odlučio: Seksualni predatori ipak mogu koristiti društvene mreže

Sci-Tech / Flash | 19. 06. 2017. u 17:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki vrhovni sud je jednoglasno odbacio zakon donesen u Sjevernoj Karolini po kojem registrirani seksualni osuđenici ne mogu koristiti društvene mreže.

Tužba je do najvišeg suda u Americi stigla nakon naizgled beznačajnog procesa koji je počeo 2010. godine.

Naime, Amerikanac Lester Packingham je, nakon što je čuo da su vlasti odustale od jedne prometne kazne, na Facebooku napisao: ''Nema kazne, sudskih troškova...Hvala ti Bože!''

No, policajac koji prati osuđenike za seksualne zločine je vidio njegovu objavu. Osam godina prije toga, Packingham je osuđen za seksualni odnos sa 13-godišnjom djevojčicom. Dobio je uvjetnu kaznu zatvora od 10 do 12 mjeseci i registriran je kao seksualni prijestupnik.

Na osnovu zakona koji je u Sjevernoj Karolini stupio na snagu 2008. godine njemu je bilo zabranjeno da koristi Facebook, Instagram, Twitter i druge društvene mreže 30 godina. Zbog toga je Packingham osuđen ponovo, jer je objavom na Facebooku prekršio zabranu. On se žalio na tu presudu.

No, 13 američkih država je bilo na drugoj strani podržavajći zabranu koju je uvela Sjeverna Karolina. Tvrdili su da je vrlo važno onemogućiti seksualnim predatorima da putem društvenih mreža prikupljanju informacije o mogućim žrtvama.

Kopirati
Drag cursor here to close