Caritas BIH

Voli svoje poštuj tuđe: Vrijeme je za mir

Sci-Tech / Flash | 17. 05. 2016. u 09:38 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt ''It is Time for MIR'' (Vrijeme je za mir) je priča o partnerstvu. Ovaj projekt implementira Caritas BiH.

Konačni cilj projekta je poboljšanje međuetničke klime i pristup neformalnom obrazovanju u etnički raznolikim područjima koja su naseljena romskim nacionalnim manjinama i mladima u sukobu kao i jačanjem međuetničke suradnje i kompetentnosti kroz upravljanje projektima, timski rad većinske i manjinske mladeži.

''Pružanje obuka ranjivim skupinama mladih, kao i pripreme malih projekata kroz timski rad mogu doprinijeti jačanju međuetničke suradnje, borbe protiv trgovanja ljudima i stvoriti socijalno-ekonomske prilike koje mogu transformirati zajednice i promijeniti živote mladih ljudi u BiH'' izjavila je Ivona Zurovac, voditeljica projekta, Caritas BiH,  ''to je jedna od najboljih strategija za stvaranje zaštitnog i poticajnog okruženja na pravim mjestima, gdje su potencijalne žrtve manjina.''

Caritas BiH uz financiranje Veleposlanstva SAD u BiH implementira projekt "Vrijeme je za mir“ i kroz njegove aktivnosti promovira SNAGU UJEDINJENE MLADEŽI u promicanju međuetničke suradnje i suzbijanja trgovanja ljudima u BiH.

Američki State Department je u svom posljednjem izvješću istaknuo marginalizaciju romske mladeži (manjinske skupine), nedostatak suradnje s većinskim skupinama kao jedan od rizika koji dovodi do trgovanja ljudima.

Projekt će osigurati održivost kroz razvijene kapaciteta mladih koje će koristiti za razvoj novih projekata u budućnosti te će rezultirati nizom konkretnih rezultata koji će biti vidljivi i u budućnosti.

Caritas BiH proteklog je vikenda, kao jednu od ključnih aktivnosti, proveo zajedničku jednodnevnu radionicu sa mladima i uposlenicima domova ''Dom Porodica Zenica'', ''Mala škola Vareš'' te Udruženjem građana za promociju obrazovanja Roma ''Otaharin".

U sklopu radionice, mladi su imali priliku savladati vještine međuetničke suradnje i rješavanja sukoba, dok su paralelno s njima uposleni domova i udruženja sudjelovali na radionici Projektni menadžment i timski rad.

Na kraju dana grupe su dodatno u zajedničkoj sesiji obradile zadane teme. Cilj radionice je okupljanje mladih i ideja za provedbu malih projekata unutar ovih udruženja i lokalne zajednice.

Po završetku radionica, projektni prijedlozi će se uobličiti sa preostalom djecom iz domova i finalni prijedlozi dostaviti Caritasu BiH koji će u cjelokupnom procesu davati domovima tehničku i savjetodavnu podršku s ciljem postizanja najboljih rezultata projekta.

Pored pojedinačnih projekata svi sudionici će pripremiti i realizirati i jedan zajednički, što će biti izvrsna prilika da se mladi ponovno susretnu na jednom mjestu, udruže snage i prezentiraju jedni drugima ali i javnosti svoje rezultate.

Na ovaj način će upravo ranjive skupine pustiti svoj glas u javnost te demonstrirati značaj međuetničke suradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close