Rezultati istraživanja

Virtualna stvarnost mogla bi pomoći u borbi protiv depresije

Sci-Tech / Flash | 19. 02. 2016. u 13:29 Z.D.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada se govori o virtualnoj stvarnosti, najčešće se spominje njena primjena u gamerskoj industriji, gledanju filmova, utakmica i slično. No, nedavno provedeno istraživanje na dva europska sveučilišta pokazala je kako bi virtualna stvarnost mogla imati i terapeutsko djelovanje i pomoći ljudima koji se bore s depresijom.

Iako je u ovom istraživanju sudjelovao mali broj pacijenata koji imaju problema s depresijom (15 pacijenata starosti između 23 i 61 godine), zbog čega je teško donijeti konkretne zaključke, odnosno saznati je li se stanje pacijenata zaista poboljšalo zbog virtualne stvarnosti, pozitivni rezultati garantiraju kako u budućnosti možemo očekivati istraživanja na većem broju ljudi i, nadamo se, potvrdu ovih pozitivnih rezultata, javlja Zimo.co.

Istraživanje je rađeno na način da su pacijenti prvo u ogledalu gledali svoje virtualno tijelo, odnosno avatar, nakon čega su (u virtualnom svijetu) pričali i ''tješili tužno dijete''.

Tijekom razgovora s njim, dijete prestaje plakati i pozitivno reagira na komunikaciju, nakon čega se perspektiva prebacuje na pogled djeteta te pacijenti iz njegove perspektive gledaju odraslu osobu kako ih tješi i smiruje.

Ovaj scenarij u trajanju od osam minuta ponovljen je tri puta u razdoblju od dvadesetak dana, nakon čega su se simptomi depresije smanjili kod devet pacijenata, od kojih su četiri osobe zabilježile značajno smanjenje simptoma depresije.

Kopirati
Drag cursor here to close