Definiranje problema

Vijeće za tisak u BiH definira strateške ciljeve za naredne dvije godine

Sci-Tech / Flash | 21. 07. 2017. u 15:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na inicijativu članova upravnog odbora Vijeća za tisak u BiH na Jahorini je danas održan inicijalni sastanak priprema za strateško planiranje Vijeća za naredne dvije godine, a koje za cilj ima rješavanje problema s kojima se susreću urednici i novinari tiskanih i online medija u BiH.

Prisutni na sastanku bili su predstavnici dijela medijskih članova Vijeća, kao i članovi Žalbene komisije Vijeća. Ovaj je inicijalni sastanak zamišljen kao razmjena ideja i sugestija za pravac kojim bi Vijeće za tisak, kao jedinstveno samoregulativno tijelo za printane i online medije u BiH, trebalo da planira svoje aktivnosti za naredno razdoblje.

Na sastanku je postavljena draft struktura strategije, definirani su fokus i ciljevi za naredne dvije godine, a na osnovu izrečenih potreba za zaštitom profesionalnog medijskog izvještavanja i profesionalnih medija, u masi sve većeg broja neregistriranih i medija bez kontakt adresa, koji u najvećem broju slučajeva šire govor mržnje, te netočne, klevetničke, izmišljene i neprovjerena vijesti, vrlo često uznemiravajući javnost i šireći paniku. Vijeće sve češće dobiva upite od individua ili institucija, uključujući i policiju, da im se pomogne u identificiranju vlasnika ili urednika online medija koji nemaju nikakve podatke na svome portalu, niti kontakt adrese niti telefone, te im se ne može ni na koji način obratiti i reagirati kada za to ima potrebe.

S druge strane, utvrđeni su sve veći pritisci na urednike i novinare koji profesionalno i točno izvještavaju, putem zahtjeva upućenim Vijeću za tisak za „strogo kažnjavanje“ novinara, ili „brisanje tekstova“ iz online prostora, te podizanjem neosnovanih tužbi po navodnoj kleveti. Uz sve to, okolnosti u kojima mediji rade, ekonomski pritisci i sve manji broj tiskanih izdanja, ozbiljna su upozorenja na koja se Vijeće za tisak treba referirati u svom strateškom planu za naredno razdoblje

Kako je priopćeno iz Vijeća za tisak u BiH, edukacija stanovništva, konzumenata informacija putem medija, neophodna je i, u ovom trenutku, možda jedino pravo oruđe protiv masovnog širenja uznemiravajućih i lažnih vijesti, te govora mržnje u medijskom prostoru, posebno na internet portalima. Rad s pravosudnim organima, edukacija građana i ukazivanje na način prepoznavanja neprofesionalnih medijskih platformi, kao i edukacija mladih urednika online medija, bit će važan dio narednih programa Vijeća za tisak u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close