i sankcioniraju

Vijeće za tisak pozvalo institucije da otkriju one koji šire mržnju na internetu

Sci-Tech / Flash | 20. 11. 2015. u 18:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za tisak u BiH traži hitnu reakciju nadležnih institucija za sprječavanje širenja prijetnji, huškačke retorike i govora mržnje na internetskim platformama.

Iz ovog Vijeća podsjećaju da su govor mržnje i širenje nacionalne netrpeljivosti kaznena djela i podliježu kaznenoj odgovornosti u skladu s kaznenim zakonima u BiH.

Vijeće za tisak u BiH uputilo je Prijavu govora mržnje, huškačke retorike i zloupotrebe interneta, Ministarstvu sigurnosti BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu - SIPA, Federalnoj upravi policije, Ministarstvu unutarnjih poslova RS, Obavještajno-sigurnosnoj/bezbjednosnoj agenciji BiH i Tužiteljstvu BiH, zahtijevajući hitnu intervenciju i sprječavanje zloupotrebe slobode govora na internetu, internet portalima, društvenim mrežama i video servisima, širenjem govora mržnje, huškačke retorike i prijetnjama, koje stvaraju uznemirenje i nesigurnost među građanima BiH.

Ova se prijava posebno odnosi na internet platformu/blog vijesti-ummeta.com, na kojem se svakodnevno postavljaju krajnje uznemiravajući i prijeteći sadržaji.

Vijeće za tisak poziva nadležne institucije da postupe u skladu sa svojim ovlaštenjima i poduzmu sve mjere za otkrivanje i procesuiranje pojedinaca i/ili grupa koje šire govor mržnje, ugrožavaju sigurnost građana BiH i funkcioniranje demokratskog društva, prijetnjama, pozivima na nemire i sukobe, i stvaranjem opće nesigurnosti kod građana Bosne i Hercegovine.

Vijeće za tisak u BiH je samoregulacijsko medijsko tijelo koje nadgleda primjenu etičkih standarda izvještavanja u tisku i online medijima, i djeluje kao jedinstveni posrednik između nezadovoljnih građana i medija, omogućavajući građanima ulaganje prigovora i žalbi na neprofesionalno izvještavanje.

U svom radu Vijeće se koristi isključivo novinarskim metodama ispravke pogrešnih ili neistinitih navoda u novinarskom izvještavanju, objavom demantija, reagiranja, ispravke netočnih navoda ili isprika.

Kada su u pitanju komentari posjetitelja internet portala, koji nisu urednički sadržaj, Vijeće za tisak, u suradnji s urednicima, postupa po prijavama na komentare neprimjerenog sadržaja, zahtijevajući od urednika uklanjanje takvih komentara. Kod drastičnih slučajeva govora mržnje, prijetnji, pozivanja na nerede, širenja nacionalne netrpeljivosti, što su kaznena djela, Vijeće za tisak takve slučajeve prijavljuje policiji, jer tu samo policija i tužiteljstvo mogu uredovati u skladu s kaznenim zakonima u BiH.

Iz Vijeća podsjećaju da su uloga i utjecaj medija u svakom demokratskom društvu izuzetno važni i medijima se mora omogućiti nesmetano ostvarivanje njihove osnovne funkcije - a to je osiguravanje točnih i pravovremenih informacija građanima, koje im mogu pomoći u razumijevanju stvarnosti.

''Ali, mediji i pojedinci koji otvoreno zloupotrebljavaju svoje pravo na slobodu informiranja i slobodu govora, moraju biti sankcionirani za izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, kako je propisano kaznenim zakonima BiH'', navodi se u priopćenju Vijeća za tisak u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close