Tuzla

VIDEO | Otvoren prvi Centar za robotiku u BiH

Sci-Tech / Flash | 22. 03. 2017. u 14:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina dobila je prvi Centar za robotiku, koji je danas svečano otvoren u tuzlanskom Mejdanu, gdje je sjedište ovog centra, koji će osposobljavati mlade osobe u oblasti programiranja robota, a potom i njihovog puštanja u rad.

Investitor i idejni tvorac Centra za robotiku vrijednog milijun KM je Muamer Babajić, vlasnik njemačke firme Masterwerk, koja se bavi konstrukcijom i izradom dijelova za automobilsku i strojarsku industriju, a 2013. godine lepezu djelovanja je upotpunila i robotikom.

''U ovom centru će biti organizirani besplatni treninzi za koje će biti raspisan natječaj'', istaknuo je Babajić, navodeći da će kroz proces obuke biti osposobljeno 68 ljudi.

Po riječima Babajića, cilj ovog projekta jeste transfer znanja, jer "gospodarstvenici mogu kupiti stroj, ali trebaju je i znati pustiti u rad'', a dodaje i da se plaćaju veliki iznosi stručnjacima iz inozemstva koji vrše popravke na robotima.

Svečanom otvorenju prvog Centra za robotiku u BiH prisustvovala je i veleposlanica SR Njemačke u BiH Christine Constanze Hohmann, koja je istaknula značaj ovog projekta za budućnost BiH, naglasivši da će mladi u BiH putem ovog jedinstvenog centra prvi put dobiti mogućnost da u Tuzli dobiju jedno ovakvo visokokvalificirano znanje.

''Želim Njemačkom centru za robotiku uspješan početak i nadam se da će se razviti u jezgro za nove perspektive u Bosni i Hercegovini'', zaključila je njemačka veleposlanica.

Kopirati
Drag cursor here to close