Sljedeća školska godina

VIDEO | Bosanski jezik u turskim školama postaje izborni predmet

Sci-Tech / Flash | 17. 01. 2017. u 13:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica obrazovanja i znanosti u Vladi Federacije BiH Elvira Dilberović danas je u Osnovnoj školi Bayrampaşa Mehmet Akif Inan u Istanbulu održala prvi sat bosanskog jezika u Turskoj, čime je postalo službeno uvođenje bosanskog jezika kao izbornog predmeta u osnovnim školama u toj zemlji.

Zamjenik ministra obrazovanja Republike Turske Orhan Erdem je na press konferenciji kazao da je danas održan prvi sat, a od sljedeće školske godine će se bosanski jezik početi izučavati u školama, javlja izvještač Fene.

''U cijeloj Turskoj svi učenici će se moći prijaviti da uče bosanski jezik. Tjedno će biti održavana od dva do četiri sata'', kazao je on.

Napomenuo je da će bosanski jezik moći izučavati sva djeca koja to budu željela.

Ministrica Elvira Dilberović je kazala da obitelji te djece čuvaju svoje korijene i tradiciju Bosne i Hercegovine, spajajući ih sa onim lijepim što su pronašli u Republici Turskoj.

Boşnakça, Gelecek Yil Seçmeli Ders Olacak

Govoreći o tome kako se došlo na ideju da se bosanski jezik uvede u turskim školama kao izborni predmet, ispričala je da je prilikom ranije posjete općini Bajrampaša u Istanbulu, u druženju s ljudima čula djeda koji joj je kazao da je došao u situaciju da ne može komunicirati sa svojim unučetom na bosanskom jeziku.

''To mi je bilo tužno'', dodala je ona.

Kaže da joj je to i sve ono što su uradili relevantni ljudi u Turskoj za učenje turskog jezika u BiH i općenito ono što Turci rade za svoju domovinu, dalo još više motivacije da i ona nešto uradi za svoju zemlju.

''Domovina je majka, a jezik je dio domovine. Ukoliko želite upoznati dušu jednog naroda, morate naučiti jezik tog naroda'', istaknula je ministrica Dilberović.

Zahvalila je turskom narodu i Turskoj koji BiH i sve njene građane, bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost, doživljavaju kao prijateljske i što dugi period nakon prestanka rata mnogo ulažu u BiH.

Po njenim riječima, izrađeni su mnogi objekti upravo u području edukacije, a najveću financijsku podršku u tome davala je Turska razvojna agencija (TIKA).

Predsjednik Ureda za obrazovanje grada Istanbula Omer Faruk Yelkenci je kazao da je nakon što je potpisan protokol između Republike Turske i BiH, danas održan prvi sat bosanskog jezika, te je izrazio nadu za nastavak uspješne saradnje.

Ministrica Dilberović je na času bosanskog jezika u Osnovnoj školi Bayrampaşa Mehmet Akif Inan u Istanbulu djeci kazala da se taj jezik zove bosanski i da ga ne poistovjećuju sa nacionalnom, etničkom skupinom Bošnjaci, nego da je njegov naziv kroz povijest bio bosanski.

Kopirati
Drag cursor here to close