Pogrešne dijagonoze

VIDEO | Bihać: Pacijentici greškom propisali kemoterapiju i izvadili maternicu

Sci-Tech / Flash | 27. 02. 2017. u 09:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Greške liječnika najčešće završe kobno za pacijente. Kad pogriješi patolog, grešku je uglavnom nemoguće ispraviti. Dijagnosticirani karcinom, kemoterapije i operativni zahvat nakon takve pogrešne dijagnoze događali su se u Kantonalnoj bolnici "Doktor Irfan Ljubijankić" u Bihaću. Zasad deset revidiranih nalaza koje je potpisala doktorica Nikolina Balaban, šefica bihaćke Patologije, pokazuju pogrešne dijagnoze.

"Kada sam otišla tamo dočekala me je sestra Belma i doktorica Begić. Priopćile su mi da su moje terapije prekinute, jer je s Patologije u Sarajevu javljeno da nemam rak“, priča pacijentica iz Bihaća Armina Rekić.

Prethodno je ovoj 32-godišnjakinji, koja je planirala trudnoću, izvađena maternica, i to isključivo zbog čak dva patohistološka nalaza koje potpisuje dr. Nikolina Balaban u kojima tvrdi da Armina ima invazivni karcinom na maternici, javlja Federalna.ba.

I nije to sve, Armina je prošla i jednu kemoterapiju. A trebala je i mnogo više: "Dvadeset tri vanjska zračenja, četiri unutarnja i pet kemoterapija", kaže Armina.

A od odgovornih u Kantonalnoj bolnici, koji iako se već neko vrijeme u Krajini sve glasnije priča o nestručnosti Nikoline Balaban, dolazi samo tišina. Zahtjev za više informacija novinari su poslali na ime direktora Smaila Derviševića.

''U vezi s Vašim zahtjevom obavještavam Vas da naša ustanova trenutno neće izlaziti u javnost s bilo kakvim informacijama ili priopćenjima'' odgovorili su.

Greške dr. Nikoline Balaban potvrđuju i revidirani nalazi koji su rađeni u bh. i regionalnim kliničkim centrima. Pacijenti koji su morali biti operirani jer boluju od karcinom, prema nalazima dr. Balaban imaju samo blage upale. A ekstremne operacije rađene su na pacijentima koji nisu imali rak. I Kantonalno Tužiteljstvo je otvorilo istragu.

"Radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da li se u radnjama liječnice Nikoline Balaban očituju elementi kaznenog djela nesavjesno liječenje", navodi glasnogovornica Tužilaštva USK-a Jasmina Husić.

Kopirati
Drag cursor here to close