Ledotres

VIDEO| 10 milijardi tona leda odlomilo se u more

Ovolika količina leda koja se ruši u more može izazvati tzv. "ledotres"
Sci-Tech / Flash | 10. 07. 2018. u 15:13 Bljesak.info
Kopirati

Gigantska, šest kilometara duga ledena santa odlomila se na Grenlandu i pala u ocean. Dogodilo se to prošlog mjeseca na dijelu Helheim, a video koji prikazuje ovu nevjerojatnu silu prirode snimila je Denise Holland iz Centra za promatranje promjena razina svjetskih mora.

Odlamanje ledenjaka koji je veći od Manhattana trajalo je 30 minuta, a u ocean se srušilo 10 milijardi tona leda.

Video u dvije minute prikazuje što se događalo tih pola sata - prvo se vidi kako se već plutajući komadi leda razdvajaju, a potom se i deblji dio ledenjaka odvaja, diže iznad morske površine i opet pada. Deset milijardi tona leda svakako zvuči zastrašujuće, ali kako navodi Denise Holland za Washington Post, to je samo tri posto ukupne količine koju Grenland godišnje gubi, odnosno na Grenlandu se godišnje na ovakav način odlomi 286 milijardi tona leda.

Svaki takav 'odlom' u kojem ima jedna ili više milijardi tona leda može izazvati tzv. "ledotres", koji se može osjetiti jako daleko.


Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.