Nemoć protiv plagiranja

Veliki znanstvenik napušta Hrvatsku

Sci-Tech / Flash | 13. 02. 2017. u 12:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon 15 godina profesorskog rada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, gdje sam vodio Laboratorij za istraživanje tumora i predavao studentima medicine, tome je došao kraj. Danas sam napustio mjesto sveučilišnog profesora u Splitu i zaključao vrata svog laboratorija. Uskoro ću svoje znanstvene projekte započete u Splitu dalje razvijati u inozemstvu'', napisao je u pismu znanstvenik Ivica Đikić objasnivši kako Hrvatsku napušta zbog slučaja plagiranja ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića.

''Mogu samo reći: 'Zbogom Hrvatska, hvala Vam dragi studenti, kolege profesori i znanstvenici. Bila je čast raditi zajedno s Vama i objavljivati u vrhunskim svjetskim časopisima'', napisao je iz San Francisca Đikić.

Kaže kako njegova odluka ''nije donesena na brzinu, već promišljeno i analitički'' te da je direktna posljedica djelovanja rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića i premijera Vlade RH mr. sc. Andreja Plenkovića.

''Razlog napuštanja Sveučilišta u Splitu je rektor Anđelinović, koji je izjavio 'Svi smo mi u sukobu interesa', te je javno tvrdio da sam i ja u sukobu interesa radeći na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu'', napisao je, između ostalog Đikić i naveo kako je osoba koja je dodatno uzrokovala njegov znanstveni odlazak iz Hrvatske premijer Vlade RH.

''On se javnosti predstavio kao moćni branitelj plagiranja, koji ne želi kritički pročitati činjenice i dokumente. Slučaj Barišić trebalo je riješiti prije na temelju priloženih činjenica i službenih odluka Odbora za etiku, te kao takav nije trebao biti tema neprimjerene rasprave u Saboru. U svom izljevu nadmoći nad oporbom u Saboru premijer Plenković izrijekom napada znanost, znanstvenike i Odbor za etiku u znanosti. Pri tome se gospodin Plenković služio brojnim neistinama. Njegove izjave o meni osobno su me povrijedile i zamolio sam ga da ih javno povuče. To nije učinio, te svojom šutnjom premijer Plenković šalje meni i građanima Hrvatske jasnu poruku da ništa nije vrijedno njegove pažnje osim njegovog interesa'', navodi Đikić.

Kaže kako jedna osoba, bez obzira koliko velik ugled imala, ne može sama promijeniti društvo.

''Međutim, ako svaki građanin naše zemlje, bez obzira na svoje političko, religijsko ili bilo koje drugo uvjerenje, zatraži podržavanje nulte tolerancije na plagiranje, siguran sam da zajedno možemo doprinijeti izgrađivanju kvalitetnijeg hrvatskog društva u kojem će svi moći bolje živjeti i raditi'', napisao je.

Đikić odlazi iz Hrvatske by Index.hr on Scribd

Kopirati
Drag cursor here to close