Više od 400 modela

Veliki broj HP prijenosnika isporučen s potencijalno opasnim softverom

I sam Hewlett-Packard potvrdio je kako su njihova prijenosna računala isporučivana s ''keyloggerima''
Sci-Tech / Flash | 12. 12. 2017. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EliteBook, ProBook, Pavilion, ZBook, Compaq, Omen, Envy. Serije HP-ovih laptopa koji su vrlo popularni na tržištu i serije HP-ovih laptopa koji su u posljednjih pet godina, od 2012. isporučivani s takozvanim ''keyloggerima'', odnosno s ''driverima'' koji su zbog svoje ''propusnosti'' mogli biti iskorišteni kao ''keyloggeri'' - maliciozni programi koji bez znanja korisnika prate, pohranjuju i distribuiraju sve što korisnik upisuje na tipkovnici.

Pomalo je zastrašujuć podatak kako je više od 460 modela HP-ovih prijenosnika zahvaćeno ovim problemom.

Ovo, inače, nije prvi puta da je HP upao u aferu vezanu za “keyloggere”, jer je prije nešto manje od pola godine također objavljeno kako određeni broj njihovih prijenosnika dolazi s problematičnim softverom kojega je razvila kompanija Conexant, a koji je služio za upravljanje postavkama zvuka. O tome smo također pisali a i tada se, baš kao i sada, HP na određeni način pravdao kako taj softver nije skupljao korisničke podatke niti je trebao biti pušten u produkcijsku verziju, što se na kraju ipak dogodilo, piše Zimo.co.

Novu priču oko “keyloggera” otkrio je Michael Myng, koji se inače bavi računalnom sigurnošću, kada je krenuo u modifikaciju “drivera” vezanih uz Synaptics Touchpad kako bi na svojem HP prijenosniku (nije preciziran model) personalizirao pozadinsko osvjetljenje same tipkovnice.

Nemalo se iznenadio kada je shvatio da se u Synapticsovim “driverima” nalazi neaktivni “keylogger” programski kod, ali koji se vrlo lako mogao aktivirati. Myng je istog trena obavijestio HP koji je potom napisao i objavio nove “drivere” koje možete preuzeti sa službenih web stranica kompanije.

HP je također objavio kako su svjesni problema, ali su dodali kako niti njihova kompanija, baš kao niti Synaptics s kojim već dugo godina surađuju, niti jednog trenutka nisu imali pristup podacima korisnika niti njihovih unosa na tipkovnici. Ipak, nelagodu izaziva osjećaj da je toliki broj toliko popularnih prijenosnika na tržište isporučen s programskim kodom koji je mogao (vjerojatno u određenim slučajevima i jest) poslužiti za nelegalno prikupljanje podataka o vlasnicima…

Kopirati
Drag cursor here to close