Prva takva u svijetu

Velika tužba protiv Applea, Microsofta, Tesle...

Protiv uglednih tehnoloških tvrtki podnesena je tužba za suučesništvo u smrtima afričke djece koja su protivno svojoj volji tjerana na rad u rudnicima kobalta. Riječ je o pet tehnoloških tvrtki, a među njima su najzvučnija imena Tesle i Applea.
Sci-Tech / Flash | 17. 12. 2019. u 19:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četrnaest obitelji iz Konga podnijelo je tužbu u nedjelju preko organizacije za ljudska prava u SAD-u International Rights Advocates.

Tvrtka Tesla, američkog ekscentričnog milijardera Elona Muska, jedna je od pet svjetskih tehnoloških tvrtki čija se imena spominju u navedenoj tužbi.

Tu su još Apple, Alphabet (Googleova matična tvrtka), Microsoft i Dell.

Navedene si tvrtke tužene za suučesništvo u smrti djece koja su protivno svojoj volji tjerana na rad u rudnicima kobalta. Kobalt je metal koji se koristi za izradu baterija koje pogone pametne mobitele i računala.

Prva tužba ove vrste u svijetu

U tužbi se navodi da su navedene tvrtke dio sustava koji koristi prisilni rad zbog kojeg je, kako tvrdi 14 obitelji iz Konga, došlo do ozbiljnog ozljeđivanja i smrti njihove djece, prenosi Zimo.co.

To ujedno predstavlja i prvi slučaj tužbe protiv skupine tehnoloških tvrtki zbog načina na koji dolaze do kobalta.

Zajedno s tužbom koja je podnesena sudu u Washingtonu priložene su i fotografije djece s unakaženim ekstremitetima ili bez ekstremiteta.

Šestero od 14 djece u slučaju poginulo je u urušavanju tunela, dok su preostala djeca pretrpjela teške ozljede koje su ostavile trag na njihov daljnji život, uključujući i slučajeve paralize, navodi se u tužbi.

"Umrite od gladi ili riskirajte..."

Te kompanije, najbogatije kompanije na svijetu, te kompanije koje proizvode luksuzne uređaje, dopustile su djeci da ostanu osakaćena i da ginu kako bi oni dobili svoj jeftini kobalt, rekao je Terrence Collingsworth, odvjetnik koji zastupa navedene obitelji.

U tužbi se navodi da su neka djeca plaćena tek dolar i pol po danu te da su primorana raditi šest dana u tjednu.

Umrite od gladi ili riskirajte život kako biste pokušali se prehraniti. To su izbori za te ljude, dodaje Collingsworth.

Kobalt - ključ svih baterija u modernim uređajima

Kobalt je ključna komponenta u izradi litij-ionskih baterija koje se koriste u milijunima proizvoda koje prodaje tehnološka industrija, a više od polovice svjetskog kobalta proizvodi se u Kongu, prenosi Zimo.co.

Prema izvješću Europske komisije iz 2018. godine, globalna potražnja za kobaltom očekuje porast između 7 i 13 posto.

Iz Della su se oglasili priopćenjem u kojem navode da nikad nisu svjesno koristili izvore kobalta koji koriste dječju radnu snagu, a s tim u vezi pokrenuli su i istragu.

Preostali tehnološki divovi iz optužnice, kao i rudarska tvrtka Glencore, zasad se o tome nisu oglasili.

Kopirati
Drag cursor here to close