Prava pacijenata

Uvođenjem zdravstvenih vijeća do unapređenja prava pacijenata

Sci-Tech / Flash | 27. 04. 2016. u 12:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je u Sarajevu, u prostorijama Media Centra, održan okrugli stol na temu ''Uloga zdravstvenih vijeća u unapređenju prava pacijenata'', na kojem su sudjelovali predstavnici institucija i organizacija koje rade s pacijentima u Bosni i Hercegovini.

Cilj okruglog stola je bio da, kroz promociju uloge zdravstvenih vijeća u teoriji i praksi, skrenuti pozornost na važnost uspostave partnerskih odnosa u sustavu zdravstva i formiranje zdravstvenih vijeća na području Kantona Sarajevo.

''Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH ovim putem želi dati podršku udruženjima pacijenata i njihovim aktivnostima na promociji i uspostavi zdravstvenih vijeća, kao načina za unaprijeđenje prava pacijenata'', izjavila je Ana Petrović, predsjednica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH, dodavši: ''Udruženje se, kroz svoje aktivnosti, zalaže za kvalitetnu reformu zdravstvenog sektora u BiH i s tim ciljem promovirati ćemo i poštivanje prava pacijenata na inovaciju istaknuta u Europskoj povelji o pravima pacijenata ''Rimska povelja'', a koja su djelomično ugrađena u Zakon o pravima ,obvezama i odgovornostima pacijenata u BiH.''

Na okruglom stolu su predstavljeni rezultati analize trenutnog stanja vezano za formiranje zdravstvenih vijeća u Kantonu Sarajevo, a prikazan je i edukacijski film koji detaljno pojašnjava ulogu i način formiranja zdravstvenih vijeća općenito.

''Zbog čega zdravstvena vijeća nisu zaživjela u praksi? Što o tome misle predstavnici nevladinog sektora? Koje su ključne nadležnosti zdravstvenih vijeća? Što o svemu misle građani?'', su samo neka od pitanja koja su postavljena sugovornicima i građanima u filmu, a to su ujedno i teme za koje se učesnici ovog okruglog stola nadaju da će pokrenuti javnu raspravu na ovu temu, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close