Rezultati novog istraživanja

Utječu li nasilne videoigre na agresivno ponašanje?

Istraživanjem koje je provedeno u Velikoj Britaniji ponovno nije pronađena povezanost između nasilnih videoigara i nasilnog i agresivnog ponašanja.
Sci-Tech / Flash | 13. 03. 2019. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije godinu dana održan je sastanak predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i direktora gamerskih izdavačkih kuća u kojem je jedna od najvažnijih tema bila nasilje u videoigrama i njegov potencijalni utjecaj na masovna ubojstva u SAD-u.

Pri tome je prikazan i videozapis u kojem su izdvojene neke nasilne scene iz brojnih poznatih igara poput Call of Dutyja, Dead by Daylighta, Sniper Elitea i drugih koji je Trump komentirao: "Ovo je nasilno, zar ne".

Povezanost nasilnih videoigara i agresivnog i nasilnog ponašanja gamera koji provode sate i sate za svojim računalima i konzolama uživajući u virtualnom nasilju znanstvenici i stručnjaci istražuju godinama te do sada nije pronađena povezanost ovakvog tipa igara s nasiljem u stvarnom svijetu, piše Zimo.co.

Video: Violence in Video Games

Novo istraživanje nedavno je provedeno u Velikoj Britaniji među više od tisuću tinejdžera, a u istraživanju su sudjelovali i njihovi roditelji i skrbnici.

Tijekom istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u Royal Society Open Scienceu, ispitanici su morali odgovarati na pitanja poput: "U slučaju velike provokacije, mogao/mogla bih udariti drugu osobu", koja su im postavljana nakon igranja nasilnih videoigara. Kao i u slučaju drugih sličnih istraživanja, niti ovog puta nije se uspjela dokazati povezanost nasilnih videoigara s ponašanjem osoba koje igraju te igre.

Nema dokaza niti o postajanju "kritične točke" nakon koje nasilne videoigre počnu djelovati na gamere i njihovo agresivno ponašanje tako da, čini se, uzroke nasilnog i agresivnog ponašanja, kao i masovnih ubojstava u američkim školama ne treba tražiti u videoigrama, piše Zimo.co.

Naravno, to ne znači da bi zaista sav sadržaj trebao biti dostupan svima – npr. nedavno je Steam odbio objaviti "igru za sociopate" u kojoj se mogu silovati žene.

Kopirati
Drag cursor here to close