Prvi put u BiH

Uspješno održan prvi program za mlade talente kompanije Huawei Technologies

Xu Kun, direktor kompanije Huawei za Bosnu i Hercegovinu istakao je da je veoma ponosan na studente iz Bosne i Hercegovine
Sci-Tech / Flash | 16. 11. 2020. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Program za mlade talente kompanije Huawei Technologies ''Seeds for the future'' namijenjen studentima info komunikacijskog inženjeringa po prvi put je održan u Bosni i Hercegovini prošle sedmice. Mladi talenti su prošli obuku o 5G mreži, umjetnoj inteligenciji i cyber sigurnosti, a također su imali prilike da uče i o teorijama liderstva i kineskoj kulturi.

Pokrenut 2008. godine, program "Seeds for the Future" već duži niz godina održava se u Kini, u sjedištu kompanije Huawei, a u programu su do sada sudjelovali studenti iz cijelog svijeta, a stotine iz Europe. U sklopu programa studenti su do sada imali prilike da borave u Shenzhenu i da upoznaju tehnologije razvijene i primijenjene od strane vodeće info-komunikacijske kompanije.

Osnovni cilj SEEDs projekta je da omogući studentima da steknu stvarno, praktično i iz prve ruke iskustvo jedne od vodećih svjetskih tehnoloških kompanija.

Zbog pandemije koronavirusa Huawei svoj program za talente ove godine organizira u digitalnoj formi, a sastoji se od intenzivnog online treninga u trajanju od jedne nedjelje. nakon pandemije, program će se ponovo nastaviti u Kini.

Foto: Huawei Technologies

Ovo je bila prva godina u Bosni i Hercegovini u kojoj je 10 studenata info komunikacijskog inženjeringa,od 9. do 13. novembra pristupilo globalnom programu SEEDs i imalo priliku da nauči pionirske IT tehnologije. Osim o 5G mreži kao novoj generaciji mobilnih mreža, intenzivan digitalni kurs u trajanju od nedjelju dana pružio im je uvid u međunarodne prakse u oblasti cyber sigurnosti umjetne inteligencije. Također, imali su prilike da uče o teorijama liderstva i upoznaju kinesku kulturu.

Studenti iz BIH u programu su sudjelovali zajedno sa mađarskim, slovenačkim i kiparskim kolegama. Na kraju obuke, svi studenti koji su uspješno položili završni ispit, od kompanije su dobili Huawei sertifikate i različite nagrade.

"Smatram da je ova sedmica bila zaista lijepo iskustvo za sve nas, i da smo mogli čuti mnogo zanimljivih stvari, koje će nam svakako koristiti u budućem radu. Obavezna predavanja koja smo trebali odslušati su jako lijepo urađena, jasna i jednostavna za praćenje. Pored toga bih željela naglasiti i da su live-streamovi bili veoma interesantni. Još jednom Vam se zahvaljujem na prilici za učešće, i drago mi je što smo moje kolege i ja bili prvi učesnici iz Bosne i Hercegovine", rekla je Amina Tanković, studentica sa Univerziteta u Sarajevu o programu nakon finala.

"Naročito mi se sviđaju tečajevi koji govore o cloud computingu jer već duže vrijeme istražujem i izučavam to polje, pa sam zbog toga i kao advanced kurs izabrao cloud computing", istakao je student Anes Uglješa i pozvao kolege da se prijave sljedeće godine.

Xu Kun, direktor kompanije Huawei za Bosnu i Hercegovinu istakao je da je veoma ponosan na studente iz Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Huawei BiH.

"Njihova znanja iz oblasti ICT apsolutno su u skladu sa ostatkom svijeta. Kako su infokomunikacije značajno promjenile modele poslovanja i korisnička očekivanja, upravo ovi treninzi postaju ključni u podučavanju mladih talenata izazovima moderne, digitalne, poslovne ere", rekao je Xu Kun.

Huawei je vodeći globalni dobavljač infokomunikacijske tehnologije (ICT) infrastrukture i pametnih uređaja, osnovan 1987. godine. Imamo više od 194.000 zaposlenih, a poslujemo u više od 170 zemalja i regije, opslužujući više od tri milijarde ljudi širom svijeta.

 

 

O kompaniji Huawei

Naša vizija i misija je da donesemo digitalnost do svake osobe, doma i organizacije za potpuno povezan i inteligentan svijet. U tom cilju ćemo poticati sveprisutnu povezanost i promovirati jednak pristup mrežama; donijet ćemo cloud i umjetnu inteligenciju na sve četiri strane svijeta kako bismo Vam pružili vrhunsku kompjutersku snagu tamo gdje Vam je potrebna; izgradit ćemo digitalne platforme da pomognu svim industrijama i organizacijama da postanu efikasnije i dinamičnije; redefinirat ćemo korisničko iskustvo sa umjetnom inteligencijom, čineći ga personaliziranijim za ljude u svim aspektima njihovog života, bilo da su kod kuće, u uredi ili napolju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close